Läktarsånger 1970-tal till 2011

Många sånger/ramsor har sjungits på Djurgårdsläktaren under åren. De flesta har skapats på den sjungande ståplatsen som började ta form på Stadion och Hovet i mitten av 70-talet. Kreativiteten flödar emellanåt bland den engagerade publiken då fyndiga, humoristiska och ibland kanske t.o.m. elaka ramsor ser dagens ljus. En del sjungs av hela klacken medans andra har sjungits i betydligt mindre skala på någon bortamatch. En sång/ramsa kommer ofta till i mindre sällskap på någon pub eller resa och det brukar märkas ganska snabbt om den får fäste i supporterleden eller läggs till handlingarna. Några enstaka ramsor har ropats vid relativt få tillfällen och andra har sjungits tusentals gånger av klacken. En del ramsor skulle kunna klassificeras som ”officiella ramsor” som JK står bakom. Dessa dras oftast igång centralt på läktaren medans andra kan ha mer ljusskygga texter som ibland kan spegla samhället i stort vid tidpunkten.

I detta kapitel listar vi kända sånger/ramsor som florerat på DIF-läktaren under åren, samt en kort förklaring till respektive med ursprung, melodi etc. Vi har valt att dela upp sångerna under olika kategorier:

  • DIF-sånger – Texter och/eller sånger som är mer eller mindre unika för Djurgårdens IF.
  • Sånger om DIF-spelare – Sånger om nu aktiva spelare, eller som någon gång spelat, i Djurgårdens IF.
  • Allmänna sånger – Inte unika för DIF utan sjungs med samma, eller snarlik, text av andra lag.
  • Sånger om andra lag – Handlar om motståndarlag och merparten om färgkombinationerna svart/gult och grön/vitt.
  • Sånger om andra personer – Handlar om spelare från andra lag eller andra icke DIF.

Inleder med en fotbollskrönika skriven av Tommie Arvidsson som beskriver fenomenet, dess ursprung och spridning. Krönikan är tidigare publicerad 2003 på www.jarnkaminerna.nu.


Sånghistorik – Från Hamnklockor till Elvis Presley
Det har sjungits och hejats på fotbollsläktarna sedan dess begynnelse. Fotbollen blev tidigt en viktig del av människors vardag och fotbollspublik har alltid varit mer engagerad i sina favoritlag än publiken i någon annan sport.

”Ljudet från publiken – sången och ramsorna – det är syret som vi fotbollspelare andas”

”Det finns matcher som är värdelös fotbollsunderhållning men ändå blir en njutning pga. publikens sjungande och engagemang”

”Fotboll hade aldrig varit detsamma utan fenomenet klackar, supportrar och sjungande publik”

Tre citat från spelare i engelska Premier League om publikens betydelse under fotbollsmatcher. Givetvis kan dessa citat också sättas i paritet med publikens betydelse för svensk fotboll och för laget i våra hjärtan – Djurgårdens IF. En redan bra fotbollsmatch blir en ännu bättre upplevelse med en entusiastisk sjungande publik och en dålig match kan göras till roligare underhållning med stämning på läktaren. Samt att alla lag oavsett hur bra de än är, tjänar på att ha lojala, inlevelsefulla och röststarka supportrar med sig.
Stor del av sången på fotbollsläktarna föddes och utvecklades i Storbritannien, som varit den sjungande klackkulturens vagga och som har varit den största inspirationskällan för samtliga Nordeuropeiska supporterkulturer.

Fenomenet sjungande publik kan härröras till så långt bak som på 20-talet. Tidningen Glasgow Observer skrev 1924 om ”jättelika läktarkörer och dunderlika ramsor ljöd från läktarna” under matchen mellan Glasgow Rangers och Celtic. Under 50-talet började utvecklingen i England med speciella sånger för olika lag. Portsmouth publik sjöng 1950 den numer legendariska sången som är baserad på ljudet ”ding-dong” från en av stadens hamnklockor med den enkla texten ”Play up Pompey -Pompey play up”. Sången ses som den första kända läktarsången i England och är än idag den högljudda Portsmouth-publikens populäraste sång. Med TV:s intrång i vardagshemmen så blev den engelska fotbollspubliken inspirerade av Brasiliens publik då de konstant upprepade ”Brasil-cha-cha-cha-Brasil-cha-cha-cha” i en TV-sänd match mellan Brasilien – England.

Längre och melodiösare sånger fick först fart under 60-talet och det var Liverpools berömda ståplats ”The Kop”, med plats för 28 000, som blev pionjärer i klackkulturen. Det var i samma veva som Beatles slog igenom och Liverpool-publiken, och de som stod på ståplatsen The Kop i synnerhet, var stolta över Liverpoolbandet Beatles ursprung och sjöng deras sånger på läktarna. Ganska snart gjordes egna versioner av sångerna som var mer passande för just Liverpools fotbollslag. Liverpoolfansens sång ”You’ll never walk alone”, som kanske är världens mest kända läktarsång, kom ifrån ett lokalt band som hette Garry and the Pacemakers. The Kop var till en början ett unikum inom läktarkulturen. Ingen annanstans var publiken lika samstämd och högljudd. Under dessa år vann Liverpool F.C. många poäng tack vare det stöd som hemmapubliken gav på Anfield Road. Men The Kop’s berömdhet började sprida sig och sjungandet på matcher spred sig snabbt som en löpeld runt om i England. Snart hade alla lag sjungande publik och klackar som försökte bräcka varandra i antal, sångvolym och att ha bäst sånger. Kända poplåtar, traditionella engelska folksånger och slagdängor från TV-reklam blev källor till de flesta läktarsångerna. Speciella sånger blev snabbt förknippade med olika lag. Varje lag skulle ha en egen sång som var förknippat med just dem. Antingen var det en känd poplåt eller någon traditionell engelsk sång som fick bli lagens signaturmelodi, oftast utan att ändra något i sångtexterna. Liverpool har sin nämnda ”You’ll never walk alone”, West Ham ”I’m forever blowing bubbles” (version från 1975), Newcastle United ”Blaydon races” och Birmingham City ”Keep right on/End of the road”. Stoke City tog sin ”Delilah” från Tom Jones och Crystal Palace sjunger ”Glad all over” av Dave Clark Five. Elvis Presley har ärats med att tre lag har anammat sånger från ”the king”. Sunderland ”Cant help falling in love with you”, Man City sjunger givetvis ”Blue moon” och Port Vale-supportrarna sjunger ”The wonder of you” och där har Port Vale-publiken tagit sången så mycket till sitt hjärta att de än idag på bortamatcher, runt juletid och i slutet av säsongen, har 100-tals och ibland 1 000-tals supportrar utklädda till Elvis Presley!

På 70-talet när våldet spred sig på läktarna och runt matcherna i England så blev också sångerna och texterna råare. Punk-eran på 70-talet fick inflytande på läktarkulturens sånger med sångexempel som ”Your gonna get your fucking heads kicked in” eller klassiska ”You never reach the Station” från hemmapubliken till bortaklacken. Sångerna var många gånger våldsinspirerade och hade någon form av hat gentemot närmaste lokalrivalen. På 70-talet föddes fler sånger än någonsin och många av dem lever kvar än idag på fotbollsläktare runt om i Europa. Under 80-talets mörka år för Engelsk fotboll med den ökande huliganismen och läktarkatastrofer, med följd att England utestängdes för spel i Europa, så blev många fotbollssupportrar trötta på den allt råare mentaliteten på matcherna och de råare sångerna. Men det skönjdes även ljuspunkter med mer humor och avslappnad läktarattityd i slutet på 80-talet. Som exempel Manchester City supportrars medtagande av tusentals uppblåsbara bananer. Det hela började med att Man City supportrarna sjöng ”Varadi, Varadi, Varadi” till spelaren Imre Varadi, vilket ibland lät som ”banana, banana, banana”. Något långsökt kan tyckas men inte för Man City-supportrarna. Några år senare så fick Chelsea-publiken en nyck att sjunga en absurd sång om selleri. Selleriramsan exalterade till den grad att vid Fa-cup finalen 94-95 så sågs tusentals och åter tusentals Chelsea-supportrar spatsera runt Wembley med selleri hängandes ur fickorna!?! Under matchen så berättade Ryan Giggs om en egendomlig händelse när han skulle slå en hörna vid Chelseafansens kurva. Han tittade upp mot Chelseafansen och i vanlig ordning så hytte de med nävarna, skrek och kastade föremål mot honom, men det som denna gång skreks var en märklig sång om selleri och det som kastades var klasar med selleri!?! Det finns mängder med exempel på sånger och ramsor från olika lags supportrar som är banala, absurda och oftast helt oförståliga för utomstående. Som t ex West Bromwich-fansens hoppande och monotont mässande ”Boink, boink, boink” i en hel halvlek (!) som kom från en då välkänd technolåt, Birmingham Citys ”Yam, Yam, Yam” eller vår egen ”kylskåp, kylskåp – tegelsten, tegelsten” som väldigt få förstår innebörden av. På 90-talet och framåt har tyvärr stämningen i England blivit sämre och sämre i takt med att ståplatserna tagits bort, biljettpriserna skjutit i höjden och inskränkta regler för hur man ska uppträda på läktaren som tagit död på en del av den tidigare sång och supporterkulturen. Visst kan en engelsk ligamatch, eller cupmatch, än idag bjuda på de bästa sångshower som möjligt är av fotbollssupportrar, men tyvärr allt för sällan. Låt oss bevara och föra sångkulturen vidare! /Tommie Arvidsson


DIF-sånger
Sånger, och eller texter, som är unika för Djurgårdens IF.

Namn: 1891
Melodi: ”Sloop John B” – The Beach Boys (Även känd som ”Jag hade en gång en båt”)
Text:
År 1891,
på Alberget 4A,
i hjärtat av Stockholms stad,
där bildades vi.

Vi är bäst i stan,
vi är bäst i stan,
Djurgårdens IF,
vi är bäst i stan.

En av få sånger som tar upp Djurgår’ns historia. Kan ibland bli en riktig långkörare på läktaren.

Namn: 800 järnrör
Melodi: ”800̊” – Ebba Grön
Text:
800 järnrör och vi ska leka med dig och vi ska leka med dig.

Föddes efter Brynäs-DIF 1982 då Crille Josefsson fastnade på bild i tidningen med rubriker om Blue Saints och järnrör. I själva verket var det en flaggpinne i plast som den då 16-årige Christer hade i handen. Sången användes på matcherna en tid efter Brynäsincidenten.

Namn: Alla vet att Djurgår’n inte är att leka med
Melodi: ”Y dale alegría a mi corazón” – Fito Paez
Text:
Ge oss lite glädje kämpa på,
vi sjunger för våra färger gul röd blå.

Ända fram till guldet ska vi nå,
vi skrattar åt vrak och pissar på Aik.

Ååh alla vet,
att Djurgården är inte att leka med.

En sång som startade på hockeyn 2009 och brukar skapa ett bra drag trots den relativt svåra texten. Pappa till sången är Adi M. Supportrarna till San Lorenzo i Buenos Aires gjorde tidigare en version av sången och melodin är från början en smörsång av den argentinske sångaren Fito Paez.

Namn: Alla vi som älskar Djurgår’n
Melodi: ”She´ll be coming round the mountain” – Amerikansk folkvisa, 1800-tal
Text:
Alla vi som älskar Djurgår’n klappar nu – KLAPP KLAPP,
alla vi som älskar Djurgår’n klappar nu – KLAPP KLAPP,
alla vi som älskar Djurgår’n, alla vi som älskar Djurgår’n, alla vi som älskar Djurgår’n klappar nu – KLAPP KLAPP.

Brukar användas för att försöka få igång sittplats. Började sjungas tidigt 80-tal och var populär långt in på 90-talet. Används än idag men inte lika frekvent.

Namn: Bara blåränder
Melodi: ”Centerfold” – The J. Geils Band
Text:
Bara blåränder,
överallt, blåränder.

Brukar användas till att pika motståndarlaget när publiksiffran annonseras på bortaplan.

Namn: Berömda Djurgården
Melodi: ingen
Text:
Djurgården, Djurgården,
vi é berömda Djurgården och vi é tillbaks igen,
Djurgården, Djurgården,
vi é berömda Djurgården och vi é tillbaks igen.

Sången startades under en av många div 1 sejourer på slutet av 80-talet. Texten ”vi é tillbaks igen” ändras ibland till exempelvis till ”… och ska vinna guld igen”. I hockeyfinalen mot Leksand 1989 sjöng klacken ”… och vi vinner guld igen”.

Namn: Blåränder går aldrig ur en Järnkamin
Melodi: ”When Johnny comes marching home” – Sång från amerikanska inbördeskriget, 1800-tal
Text:
Blåränder går aldrig ur en Järnkamin,
blåränder går aldrig ur en Järnkamin,
vi följer er i ur och skur för blåränder går aldrig ur, vi sjunger sången om och om igen ja!

Föddes runt 2004 på Järnkaminernas dåvarande stamställe, Solo Bar & Café. Spred sig väldigt fort från pub till läktare. Pappa till sången är Jesper A.

Namn: Bästa laget heter Djurgården
Melodi: ”The Rain in Spain” – från musikalfilmen My fair lady
Text:
Bästa laget heter Djurgården KLAPP KLAPP KLAPP, KLAPP KLAPP, KLAPP KLAPP KLAPP

En gammal ramsa från 1978/1979.

Namn: Can’t help falling in love
Melodi: ”Can’t help falling in love” – Elvis Presley
Text:
Wise men says,
only fools rush in,
but I can´t help,
falling in love with you,
Djurgården – KLAPP KLAPP KLAPP.

Gammal Elvis sång med ny text. Började sjungas kring guldet i Borås 2002.

Namn: Cha na na na Djurgården
Melodi: ”Hey Jude” – Beatles
Text:
Cha-na-na-nananana,
nananana, Djur-går’n!

Började sjungas i slutet av 90-talet och kunde ibland bli en långkörare.

Namn: Challalala challalala eeey Djurgården
Melodi: ”Na Na Hey Hey (Kiss Him Goodbye)” – Steam
Text:
Challalala challalala eeey Djurgården!

Bandet ”Steam” hade 1969 en hit med låten ”Na Na Hey Hey (Kiss Him Goodbye)” som även ”The Supremes” gjorde en hit av ett år senare. Bajen sjöng tidigt en variant på sången och Djurgårdspubliken anammade låten i slutet av 70-talet och sången blev mycket populär under en tid.

Namn: Chalalala Djurgår’n
Melodi: ”The great escape” – Elmer Bernstein
Text:
Chalalala,
chalalala,
chalalalalala – Djurgår’n!

Ursprung: vet ej

Namn: Den som inte hoppar
Melodi: ”Èl que no salta es Pinochet” – Chilensk protestsång (På engelska ”he who doesn’t jump is Pinochet”)
Text:
Den som inte hoppar han é Gnagarsvin!

Alternativ text:
Den som inte hoppar han é riddare!

Sång som brukar få de flesta att hoppa. Ingen vill väl vara ett Gnagarsvin. Riddarversionen kom till efter att Solnalaget under ett derby 2008 tog in en beriden riddare på plan som gick under namnet ”Riddare Svarthjärta”. Senare har även ”Riddare Guldhjärta” gjort entré. Stor humor av Solnagänget.

Namn: Det hörs ett rop från Stadion
Melodi: ”Mrs. Robinson” – Simon & Garfunkel
Text:
Det hörs ett rop ifrån Stadion,
Djurgår’n, Stockholms Stolthet har gjort mål – ohohoh,
det är för dig våra hjärtan slår,
alltid oavsett i alla år – ohohoh,
tjalalalalalalala…

Sjöngs första gången på den avslutande fotbollsmatchen 2011. Har på senare tid, främst på hockeyn, blivit en långkörare och pappa till sången är Ludde.

Namn: Det spelar ingen roll
Melodi: ”God save the queen” – Sex Pistols gjorde en version av sången
Text:
Det spelar ingen roll,
vad andra säger oss,
vi vet ändå.

La la la la laa!

…Djurgår’n är vårat lag,
vi är från Stockholms Stad,
vad som än händer är vi med – alltid oavsett!

Melodin är den välkända ”God save the queen” som tedrickarna brukar sjunga med stolthet så det dånar på läktarna. Sång som hörts på bortaresor och pubar.

Namn: Det är lång väg till SM-guldet
Melodi: ”It’s a long way to Tipperary” – Irländsk marschsång
Text:
Det é en lång väg till SM-Guldet, det é en lång väg att gå,
det é en lång väg till SM-Guldet, det é många lag att slå,
farväl Malmö FF, farväl Aik,
det é en lång, lång väg till SM-Guldet, men dit ska vi nå.

För…
ni kan inte, inte rubba oss,
ni kan inte, inte rubba oss,
vi ska vinna SM-guld, ni kan inte rubba oss.

Sången sjöngs redan på 80-talet på Hovet med texten ”Farväl Leksands IF, farväl Aik”. Pappa till sången är Gudis, Joker m.fl.

Namn: D.I.F.
Melodi: ingen
Text:
Ge mig ett D – D,
ge mig ett I – I,
ge mig ett F – F,
vad blir det? – D.I.F. go go go D.I.F.

Går över till:
KLAPP, KLAPP, KLAPP KLAPP KLAPP, KLAPP KLAPP KLAPP KLAPP Djurgår’n

En ramsa från mitten av 70-talet där många brukar sjunga med inledningsvis, men slutet på ramsan har alltid varit svår att få något tryck till.

Namn: DIF
Melodi: ingen
Text:
DIIIF, DIIF, DIF, DIF, DIF, DIF, DIF, DIF, DIF…

Började användas kring SM-finalen i ishockey 1989/1990.

Namn: Djurgården, Djurgården
Melodi: ”Carnaval” – Santana
Text:
Djurgården, Djurgården,
Djurgården, Djurgården, Djurgården,
Djurgården,
Djurgården,
heja heja Djurgården.

En sång för att elda på ordentligt. Brukar användas flitigt när spelarna kommer in på planen innan matchstart eller efter någon het målchans.

Namn: Djurgården, Djurgården, Djurgården
Melodi: ”Stars and stripes forever” – Amerikansk marschsång
Text:
Djurgården, Djurgården, Djurgården,
Djurgården, Djurgården, Djurgården,
Djurgården, Djurgården, Djurgården,
Djurgården, DJURGÅRDEN!

Används ofta när spelarna kommer in på planen för att elda upp stämningen.

Namn: DJURGÅRDEN, Djurgården, Djurgården
Melodi: vet ej
Text:
DJURGÅRDEN, DJURGÅRDEN,
Djurgården, Djurgården,
DJURGÅRDEN, DJURGÅRDEN,
Djurgården, Djurgården.

Började sjungas under hockeyfinalen mot Leksand 1989 och användes mycket under de efterföljande hockeysäsongerna när DIF vann tre guld på raken.

Namn: Djurgår’n
Melodi: ”Amazing Grace” – Engelsk psalm, 1700-talet
Text:
Djurgår’n, Djurgår’n, Djurgår’n, Djurgår’n,
Djurgår’n, Djurgår’n, Djurgår’n.

En rätt svår sång även om texten är barnsligt enkel. Sången sjungs väldigt långsamt och det är extra viktigt att kunna melodin till denna sång.

Namn: Djurgår’n
Melodi: ingen
Text:
Djurgår’n KLAPP KLAPP KLAPP,
Djurgår’n KLAPP KLAPP KLAPP

En av de första Djurgårdsramsorna som sjöngs av Djurgårdsklacken i mitten av 70-talet.

Namn: Djurgår’n gör mål
Melodi: ”Moonligt shadow” – Mike Oldfield
Text:
Djurgår’n – Gör mål,
tja la la la la la la la laa laa,
tja la la la,
heja Heja Djurgår’n,
tjaa laa laa la la la la la laa,
tja la la la la la la laa.

Sång som sjöngs borta mot Ruzemberok 2006.

Namn: Djurgår’n, heja Djurgår’n
Melodi: ”No limit” – 2 Unlimited
Text:
Djurgår’n,
heja Djurgår’n,
och det är full fart framåt!

Sång som ursprungligen kommer från Sektion F.

Namn: Djurgår’n raskar över isen
Melodi: ”Räven raskar över isen” – Gammal Svensk folkvisa
Text:
Djurgår’n raskar över isen,
Djurgår’n raskar över isen,
så gör vi mål,
så gör vi mål i lilla Modos kasse.

Alternativ text på fotbollen:
”Djurgår’n springer över gräset…”

Sången tillkom efter en glöggfest före en av finalmatcherna mot Modo 1979 och var populär under några år. Motståndarlaget kan bytas ut men originalet är med ”Mo-odos kasse”. Pappa till sången är Joker.

Namn: Djurgår’n – vi spöar Gnaget ikväll
Melodi: ”Blue Moon” – Dean Martin gjorde en version av sången
Text:
Djurgår’n, vi spöar Gnaget ikväll,
vi spöar Gnaget ikväll,
vi spöar Gnaget ikväll.

Pappa till sången är Johan G och Tommie A. Sången är en översättning av den engelska som går så här:

One nil!
We beat the scum one nil,
we beat the scum one nil,
we beat the scum one nil!

Namn: Djurgår’n tills jag dör
Melodi: ”I’m H-A-P-P-Y” – Amerikansk barnvisa
Text:
Djurgår’n tills jag dör,
Djurgår’n tills jag dör,
jag vet, jag är säker,
jag é Djurgår’n tills jag dör.

Sång som startades på pubarna 2004. Inleds med ett långt och utdraget ”Djurgår’n”, samma sak när den startar om igen. Många engelska lag sjunger varianter på denna ramsa, som ursprungligen lär komma från Pompey där de sjunger:

”Portsmouth till I die,
I’m Portsmouth till I die,
I know I am,
I’m sure I am,
I am Portsmouth till I die.”

Alternativ paroditext som kom till strax efter originalet.
”Djurgår’n till Skanör, Djurgår’n till Skanör, jag vet inte varför men jag är Djurgår’n till Skanör”

Namn: Djurgår’n vinner SM-guld
Melodi: ”Just over in the Gloryland” – Religiös amerikansk sång. (Mer känd som ”Ingen klocka ringer mer” av Börje Ring)
Text:
Djuuurgår’n vinner SM-guld,
Djuurgår’n vinner SM-guld,
Djurgår’n vinner SM-guld, hej hej hej.

Sjöngs under hockeyfinalen mot Leksand 1989 och användes mycket under de efterföljande hockeysäsongerna när DIF vann tre guld på raken.

Namn: Djurgår’ns grabbar
Melodi: ”Guinness Boys” – The Business
Text:
Djurgår’ns grabbar vi är här,
Oooh oooh oooh ooooh.

Vi är galna å mentala,
Oooh oooh oooh ooooh.

Hata Gnaget, hata Bajen,
Oooh oooh oooh ooooh.

Sången brukar komma helt plötsligt och dö lika fort. Startades första gången 1992.

Namn: Djuuuuuuuur… gååååården
Melodi: ingen
Text:
Djuuuuuuuuuuuuuuuuur… gååååårdeeen,
Djurgården,
Djurgården,
Djurgården.

Sången brukar startas av att någon drar igång ”Djuuuuuuuu” och när klacken kommit upp i tillräckligt hög ljudnivå skanderas resten. Började användas kring SM-finalerna i ishockey 1989/1990.

Namn: Djuuuuuuuuuuuuuuu
Melodi: ingen
Text:
Djuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu.

En rak rip-off från Millwall. Sången kommer från ingenstans där alla helt plötsligt börjar skrika Djuuuuuuuuuuuuuu, utan att man skriker ”… gården”. Det hela blir ett utdraget ”U” som sedan försvinner efter ett tag. Ett långt utdraget oväsen utan riktigt slut. Hos Millwall så funkar det likadant, d.v.s. att hela arenan/puben stämmer in i ett Miiiiiiiiiiiill som sedan försvinner.

Namn: Djuuuuuuuuuuuuuuuurgår’n
Melodi: ingen
Text:
Djuuuuuuuuuuuuuurgår’n,
Djuuuuuuuuuuuuuurgår’n.

En sång som brukade rulla långsamt över hela Hovet i mitten av 70-talet. Även sittplatspubliken sjöng med och det var unikt och inget som något annat lag hade. Fungerade lite sämre på Stadion.

Namn: Falcon Bayerskt Djurgårdens IF
Melodi: Samma ”melodi som Matte Alba har ingen näsa…
Text:
Falcon Bayerskt – Djurgårdens IF!

Pappa till sången är ”Matte-Hippie” som av någon anledning envisades med att enbart köpa just den ölsorten. Sjöngs kring 1987/1988 och något år senare var ett annat ölmärke populärt och då kunde delar av klacken skandera ”Norrlandsguld Djurgårdens IF!”. Sången kommer från Tottenham’s växelsång:

Harry Redknapp’s blue and white army,
clap, clap, clap, clap, clap, clap,
Harry Redknapp’s blue and white army,
clap, clap, clap, clap, clap, clap.

Namn: Forza Djurgår’n
Melodi: ”Speedy Gonzales” – Pat Boone gjorde en version av sången
Text:
Forza Djurgår’n,
tja la la la la la laaa,
tja la la la la la laaa,
tja la la la la la laaa.

Populär sång på 90-talet och används än idag. Sången sjungs långsamt och ofta samtidigt som man kör en ”helikoptersnurr” med en halsduk ovanför huvudet.

Namn: Forza Djurgår’n
Melodi: ”Rule Britannia” – Thomas Arne, 1700-talet
Text:
Forza Djurgår’n,
allez allez allez,
forza Djurgården,
allez allez.

Relativt ny text på gammal sång med känd melodi. Tidigare sjöngs ”Vi är Djurgår’n och Stadion är vårt hem, vi ska aldrig aldrig ner igen”. Den nya sången dök upp borta mot Peking i cupen 2004.

Namn: Framåt kämpa Djurgården
Melodi: ingen
Text:
Åhåhåhåhåhåhåhåhåh,
åhåhåhåhåhåhåhåhåh,
tjalalalalalalalala,
framåt kämpa Djurgården vårat blårandiga lag – HEY!

Sång som funnits med av och till på hockeyn sedan den då lilla klacken befann sig på ståplats i Globen runt 2006. Sången glömdes bort och återuppstod rejält på hemmamatchen mot Timrå 5/12 2010. Då kördes sången som växelsång mellan klacken och aktiv sittplats. Visuellt, under växelsången, brukar alla sätta sig ned när de inte sjunger och sedan ställa sig alla upp när de sjunger.

Namn: Full fart framåt – Håll tätt bakåt
Melodi: ingen
Text:
Ge mig ett F – F,
ge mig ett F – F,
ge mig ett F – F,
vad blir det? – Full Fart Framåt, Full Fart Framåt, Full Fart Framåt!

Håll Tätt Bakåt!

Full Fart Framåt!

Sektion F:s världsberömda växelsång med klacken. Sången dras igång av Sektion F och klacken svarar med ”Håll Tätt Bakåt”. Vad många på Sofialäktaren inte vet är att F ska skandera ”Full Fart Framåt” tre gånger innan klacken svarar. De flesta svarar efter första ”FFF” vilket egentligen är fel men sången brukar synkas efter tredje FFF.
Sången kommer ursprungligen från Farsta FF och har där sjungits under många år. Några Djurgårdare hade varit med och spelat i Farsta FF vid föreningens bildande, på tidigt 70-tal, bl.a. Djurgårdslegenden Linkan och det blev kopplingen till Djurgårdsläktarna.
Mer än 25 år senare hade Sektion F börjat formats och några Djurgårdare från just Farsta började nynna på ramsan under ett besök på restaurang Babajan, innan ett Råsundaderby 2001. Babajan låg vid tidpunkten på Gärdet och fungerade som ett samlingsställe för Sektion F. Senare på bussen till Råsunda hade sången satt sig och alla resenärer sjöng glatt med. Lelle tittade på Linkan och frågade ”Ser jag inte en liten tår i ögonvrån på farbror?”. Hehehe, svarade Linkan med sitt varma mullrande skratt.

Namn: För er sjunger vi denna sång
Melodi: ”Volare” – Domenico Modugno
Text:
Åh Djurgår’n, åh-åh-åh-åh,
åh Djurgår’n, åh-åh-åh-åh,
för er sjunger vi denna sång,
gång efter gång, efter gång.

Bygger på den klassiska melodin ”Volare” och brukar vara en långkörare när den väl dras igång.

Namn: För vi é Djurgårdens IF
Melodi: ingen
Text:
För vi é Djurgårdens IF,
för vi é Djurgårdens IF,
för vi é Djurgårdens IF, vi hatar Aik.

Kort och enkel text som ändå sammanfattar mycket känslor.

Namn: Glory Djurgår’n
Melodi: ”John Brown’s Body” – Amerikansk marschsång, 1800-tal (Mer känd som Glory Glory Man United)
Text:
Glory Glory Glory Djurgår’n.

Sången är tagen från Manchester United. Många från Blue Saints tidiga kärna åkte över till England för att titta på fotboll och det här var en ramsa som man tog med hem kring 1980.

Namn: Hallå, hallå – Djurgår’ns grabbar här!
Melodi: ”Marching through Georgia” – Sång från amerikanska inbördeskriget, 1800-tal
Text:
Hallå! Hallå!
Djurgår’ns grabbar här.
Hallå! Hallå!
Djurgår’ns grabbar här.
Ifall du är Gnagare så håll dig härifrån,
för vi håller alla på Djurgår’n.

Text:
Hallå! Hallå!
MÄSTARNA är här.
Hallå! Hallå!
MÄSTARNA är här.
Ifall du är Gnagare så håll dig härifrån,
för vi håller alla på Djurgår’n.

En ramsa som dök upp 2002 och slog igenom på allvar 2003. Sången har sedan länge använts av Manchester United som i sin version sjunger ”Hello Hello, we are the Busby boys”:

Hello, hello, we are the Busby Boys,
hello, hello, we are the Busby Boys,
and if you are a City fan surrender or you’ll die,
we all follow United.

Namn: Heja Djurgården
Melodi: ”Just over in the Gloryland” – Religiös amerikansk sång. (Mer känd som ”Ingen klocka ringer mer” av Börje Ring)
Text:
Heeeja heja Djurgården,
heeeja heja Djurgården,
heja heja Djurgården hej hej hej.

En sång som började sjungas runt 1993.

Namn: Heja heja Djurgården
Melodi: ”When Johnny comes marching home” – Sång från amerikanska inbördeskriget, 1800-tal
Text:
Heja heja heja heja Djurgården,
heja heja heja heja Djurgården,
heja heja heja heja heja Djurgården,
heja heja heja heja Djurgården.

Denna sång har emellanåt varit en långkörare på läktaren, men har tyvärr en tendens att sjungas för snabbt.

Namn: Heja heja heja Djurgår’n
Melodi: ”John Brown’s Body” – Amerikansk marschsång, 1800-tal (Mer känd som Glory Glory Man United)
Text:
Heja heja heja Djurgår’n!

Samma melodi som ”Glory Glory Glory Djurgår’n” som är tagen från Manchester United. Många från Blue Saints tidiga kärna åkte över till England för att titta på fotboll och det här var en ramsa som man tog med hem kring 1980.

Namn: Heja heja heja Djurgår’n dricka bärs
Melodi: ”Tramp! Tramp! Tramp!” – George Fredrick Root (Mer känd som barnvisan ”Jesus älskar alla barnen”)
Text:
Heja heja heja Djuuurgååår’n,
heja heja Djurgården. Dricka bärs!
Heja heja Djurgården,
heja heja Djurgården,
heja heja heja heja Djurgården.

Sång som började sjungas redan i slutet av 70-talet och som varit populär ända till slutet av 90-talet.

Namn: Hujeda mig en Järnkamin
Melodi: ”Hujeda mig sånt barn han var” – Astrid Lindgren (Emil-visan)
Text:
Hör nu på go’vänner så ska vi för er berätta,
vad vårt kära Djurgår’n spöa denna dag.

Gnaget, Bajen, Västerås och slöddren ifrån Götet,
fick en massa smällar så ben och tänder rök.

Ännu lever minnen kvar från många pubars allsång,
om vårt kära Djurgår’n som manglar överallt.

Huuuuuuuuu…

… jeda mig, en Järnkamin, ej värre tänkas kan,
å Djurgår’n är det namn vi bär, ja Djurgår’n heter vi.

Tjalalalalalala…

Klassisk sång med melodi hämtad från filmerna om Emil i Lönneberga. Började sjungas 1996 och pappa till sången är Johan G.

Namn: Hunden Leif
Melodi: ”One man went to Mow” – Amerikansk barnvisa
Text:
En man gick och såg, gick och såg på Djurgår’n,
En man och hans hund, Leif, gick och såg på Djurgår’n.

Två man gick och såg, gick och såg på Djurgår’n.
Två man, en man och hans hund, Leif, gick och såg på Djurgår’n.

Tre man gick och såg, gick och såg på Djurgår’n.
Tre man, två man, en man och hans hund, Leif, gick och såg på Djurgår’n.

Fyra man gick och såg, gick och såg på Djurgår’n.
Fyra man, tre man, två man, en man och hans hund, Leif, gick och såg på Djurgår’n.

Fem man gick och såg, gick och såg på Djurgår’n.
Fem man, fyra man, tre man, två man, en man och hans hund, Leif, gick och såg på Djurgår’n.

Sex man gick och såg, gick och såg på Djurgår’n.
Sex man, fem man, fyra man, tre man, två man, en man och hans hund, Leif, gick och såg på Djurgår’n.

Sju man gick och såg, gick och såg på Djurgår’n.
Sju man, sex man, fem man, fyra man, tre man, två man, en man och hans hund, Leif, gick och såg på Djurgår’n.

Åtta man gick och såg, gick och såg på Djurgår’n.
Åtta man, sju man, sex man, fem man, fyra man, tre man, två man, en man och hans hund, Leif, gick och såg på Djurgår’n.

Nio man gick och såg, gick och såg på Djurgår’n.
Nio man, åtta man, sju man, sex man, fem man, fyra man, tre man, två man, en man och hans hund, Leif, gick och såg på Djurgår’n.

(Alla reser sig)

TIO man gick och såg, gick och såg på Djurgår’n.
Tio man, nio man, åtta man, sju man, sex man, fem man, fyra man, tre man, två man, en man och hans hund, Leif, gick och såg på Djurgår’n.

(Går över till…)
Djurgår’n, Djurgår’n, Djurgår’n.

Sång som startades i kring 1997 och pappa till sången är Tommie A. Alla sätter sig ned i början av ramsan för att sedan ställa sig upp när man kommit till tio snubbar och hans hund. West Ham har länge sjungit en variant på sången:

One man went to war,
Went to war with Millwall,
One man and a baseball bat,
Went to war with Millwall.

Two men went to war…

Namn: Här é mesta mästarna
Melodi: ”When Johnny comes marching home” – Sång från amerikanska inbördeskriget, 1800-tal
Text:
Här é mesta mästarna – hurra – hurra!
Vi é dom som vunnit mest – hurra – hurra!
Nu är det ganska länge sen,
men snart så är det dags igen,
för vi é Djurgår’n – Sveriges nummer ett!

La-la-la-la-la-la-la-la-la – la-la!
La-la-la-la-la-la-la-la-la – la-la!
La-la-la-la-la-la-la-la-la-la-la-la-la,
vi é Djurgår’n – Sveriges nummer ett!

En tredje sång på samma melodi som började sjungas under slutet av Elitserien 2010. Under den andra versen brukar det vara ett galet hoppande, klappande och viftande med flaggor/halsdukar och när sedan första versen börjar om så inleds den långsamt.

Namn: Hör på denna våran sång
Melodi: ”Old MacDonald had a farm” – Amerikansk barnvisa
Text:
Ee-ay ee-ay ee ay oh, hör på denna våran sång,
när vi vinner guld, så sjunger vi så här,
vi e Djurgår’n, vi e Djurgår’n, Sveriges bästa lag!

Började sjungas på 90-talet. När vi låg i ettan sjöngs den lite med glimten i ögat, men sedan början av 2000 känns texten något mer allvarlig…
Hasse Esselöv och Tommy från Lidingö spånade fram texten i fyllan och villan på Roskilde runt 90-91. Originalet snoddes från Leeds-klacken där den gick:

”E I E I E I O, up the football league we go,
When we win the league, this is what we’ll sing,
We are United, we are United, Sergeant Wilko’s team”

Namnet på sista raden brukade variera mellan säsongens beroende på vem som var hjälten för stunden. Vid den här tiden var det Howard Wilkinson som var tränare i Leeds.
Flera engelska lag har olika varianter av den här sången. En av varianterna kommer ifrån Sunderlands supportrar som sjöng såhär till ett par spelare i Newcastle som var misstänkta för våldtäkt:

”Ee-ay ee-ay ee ay oh, off to prison they must go,
Dyer got his cock out and stuck it up her bum,
so did Boywer, so did Bramble,
hang the f*cking scum.”

Namn: Järnkaminerna
Melodi: ingen
Text:
Järn – ka – minerna,
Järn – ka – minerna,
Järn – ka – minerna

Sången användes ofta på fotbollen och speciellt då en motståndarspelare gjort sig illa. Syftar på fotbollslagets smeknamn under 50-talet då DIF spelade fysiskt och hårt med spelare som Knivsta och Parling etc. Sången sjöngs mycket fram till namnbytet från Blue Saints till Järnkaminerna.

Namn: Järnkaminerna var namnet
Melodi: ”Jesus älskar alla barnen” – Amerikansk barnvisa
Text:
Järnkaminerna var namnet, vi é hela Sveriges Stolthet,
spelar ju på Stockholms Stadion, ja vad kan man önska sig mer?
jo, Djurgår’ns IF vinner guldet,
Gnaget ramlar ur Allsvenskan,
Bajen spelar ju i korpen,
ja vad kan man väl önska sig mer?
en flaska Kir!

Sång från början av 90-talet som nästan har försvunnit helt.

Namn: Kajsa hoppar 2.05
Melodi: ingen
Text:
Kajsa hoppar 2.05,
Christer skjuter ’45,
Soll – en – tuna!

Sång som handlar om två ikoner från Sollentuna och brukade sjungas av Djurgårdarna från Sollentuna, främst på bortaresor.

Namn: Klockan slår
Melodi: ”Jingle bells” – Frank Sinatra gjorde en version av sången
Text:
Klockan slår klockan slår Djurgår’n gjorde mål,
åh vad kul det är att se Djurgår’n göra mål.

”Steffe Ipswich” från Hagsätra kom på sången 1982. Inspiration kom från att ha lyssnat på kortvågsradio och hört Arsenals låt ”win away” med melodin från ”Jingle bells”. Sången brukar användas när DIF har gjort mål.

Namn: Kamela Vesta
Melodi: Klassisk Afrikansk barnvisa
Text:
Dembo: Kamela Kamela Kamela Vesta,
Publiken/laget: Kamela Kamela Kamela Vesta,
Dembo: Lo lo lo lo lo lo Vesta,
Publiken/laget: Lo lo lo lo lo lo Vesta,
Dembo: Isibiri isibiri Kamela Kamela,
Publiken/laget: Isibiri isibiri Kamela Kamela,
Dembo: Kamela, Kamela, Kamela, Kamela!
Publiken/laget: Kamela, Kamela, Kamela, Kamela!

Sista raden sjungs tre gånger och fortare för varje gång.

Afrikansk barnvisa som blev historisk när Dembo började sjunga den med publiken efter kvalrysaren på Stadion 2009, när det blev klart att DIF klarade sig kvar i Allsvenskan. Sjungs sedan dess efter segermatcher. Men ramsan har sjungits längre i omklädningsrummet och det var den dåvarande Djurgårdsspelaren Pierre Gallo som lärde resten av spelarna den.

Namn: Kanna på
Melodi: ”Carnaval” – Santana
Text:
Kanna på, kanna på, kanna på, kanna på, kanna på,
kanna på, kanna på, kanna kanna kanna på.

Sången uppkom när ett par herrar beställde in en kanna öl. Resten är inte så svårt att lista ut. Skål!

Namn: Kom igen Djurgår’n
Melodi: ingen
Text:
Kom igen Djurgår’n,
kom igen Djurgår’n.

Sång som började sjungas i slutet av 70-talet och används främst när DIF spelar i motvind. Exempelvis när motståndarna gjort mål eller när det bara går allmänt trögt för laget. Sången finns även samplad i Thåström & LG:s sång ”Kommando Gösta Knivsta” från DIF-albumet ”Blåränderna går aldrig ur”.

Namn: Kom igen Djurgår’n kom igen
Melodi: ingen
Text:
Kom igen Djurgår’n, kom igen KLAPP KLAPP,
kom igen Djurgår’n, kom igen KLAPP KLAPP.

Sången startades av kanadensaren David Ash, alias ”Superfan”, hockeysäsongen 1984/1985 och trycktes även på en halsduk. Sången sjöngs mycket under hela 90-talet.

Namn: Kom till Djurgårdsklacken
Melodi: ”Tramp! Tramp! Tramp!” – George Fredrick Root (Mer känd som barnvisan ”Jesus älskar alla barnen”)
Text:
Kom, kom, kom till Djurgårdsklacken,
kom, kom, kom om ni törs…

Ursprung: vet ej

Namn: Kylskåp kylskåp
Melodi: ingen
Text:
Kylskåp, kylskåp,
tegelsten, tegelsten.

Ramsan som det går mest historier om av alla ramsor. Helt obegriplig sång egentligen. Uppkom i mitten av 90-talet då Gullö & Grabert på fyllan utanför restaurang Svea på Sveavägen var överens om att ”Vi måste komma på en sjuk ramsa…”. När klacken skanderar ”Kylskåp kylskåp” brukar en näve dras upp i luften och på ”Tegelsten tegelsten” dras handen ner till marken.

Namn: Kämpa Djurgården
Melodi: ingen
Text:
Kämpa Djurgården,
kämpa Djurgården,

Text:
F: Kämpa
Klacken: Djurgården

Har använts sedan 80-talet för att få laget att kämpa lite extra, oftast vid motgångar. Som växelsång mellan klacken och Sektion F tog den fart ordentligt 2009, både på hockey och på fotboll. Ger emellanåt en mäktig ljudkuliss.

Namn: Lunkans grabbar
Melodi: ”Tramp! Tramp! Tramp!” – George Fredrick Root (Mer känd som barnvisan ”Jesus älskar alla barnen”)
Text:
Vi e på match med Lunkans grabbar,
vi ska resa land å rike runt,
dricka bärs!
Vi ska se när Djurgården,
vinner sm-guld igen,
ingenting ska stoppa vårat supergäng.

Började sjungas kring 2002. Sången är en nytappning av en 70-tals ramsa där man enbart sjöng ”Heja heja heja Djurgår’n” och sedan ”… dricka bärs!”. Innan Lunkans ramsa kom till fanns också en variant om en Djurgårdssupporter som aldrig drack öl/sprit men var desto gladare för chips på bortaresorna. Sjöngs i slutet av 80-talet:

Text:
Vi é på match med Torkels armé,
Vi ska käka massa chips,
käka chips!

Namn: Låt mig leda dig till Hovet/Stadion
Melodi: ”Streets of London” – Ralph McTell
Text:
Så kom och ta min hand låt mig leda dig till Hovet/Stadion,
jag skall visa Djurgår’n som spelar där,
så kom och ta min han låt mig leda dig till Hovet/Stadion,
vi skall se när Djurgår’n tar tre poäng.

För Djurgårdens IF är dom bästa,
bästa lag i detta land,
så kom och ta min hand låt mig leda dig till Hovet/Stockholm Stadion,
vi skall se när Djurgår’n vinner SM guld.

SM-guld, SM-guld, SM-guld…

Sången började sjungas på bussresorna runt 1981 och fungerade både på fotboll och hockey. Den har knappt sjungits alls under 2000-talet, bara sporadiskt på Sektion F.

Namn: Ni kan inte rubba oss
Melodi: ”Mary’s Boy Child” – Boney M gjorde en version av sången
Text:
Djurgården, åh Djurgården, vårt kära Djurgården,
å vi ska slåss för SM-Guld, vårt kära Djurgården,
Djurgården, åh Djurgården, vårt kära Djurgården,
å vi ska slåss för SM-Guld, vårt kära Djurgården.

För…
Ni kan inte, inte rubba oss,
Ni kan inte, inte rubba oss.
Vi ska vinna SM-Guldet, ni kan inte rubba oss.

80-talssång med två olika melodier. Sjöngs ofta på 90-alet men knappt alls på 2000-talet.

Namn: Nu ska det bli gung
Melodi: ”The Farmer in the Dell” – Barnvisa från Tyskland, 1800-tal
Text:
Nu ska det bli gung,
så häng mé och sjung,
Djurgårdsfamiljen sjunger heja Djurgår’n!

En sång från 2008 som snabbt fick fäste och blev populär. Kan ibland lite av en långkörare när alla håller takten.

Namn: När jag var liten
Melodi: ”Que Sera Sera” – Doris Day
Text:
När jag var liten , jag fråga mamma – vad jag ska bli – vad jag ska bli,
ska jag bli Gnagare – ska jag bli Bajare – åh morsan sa, åh morsan sa:
– Nej, se sonen min. Gå hämta din fars pistol – åh skjut alla Gnagare – för vi é Djurgården.

Vi é Djurgården – vi spöar ju Aik – vi spöar ju Hammarby – vi é Djurgården.

Sång från 89/90. Pappa till sången är Magnus G, Peter B m.fl.

Namn: Oh when the saints
Melodi: ”Oh when the saints” – Louis Armstrong gjorde en version av sången, 1930-tal
Text:
Oh when the saints,
go marching in,
oh when the saints go marching in,
I want to be in that number,
oh when the saints go marching in.

Sången började sjungas någon gång 76-78 när hockeylaget äntrade Hovet. Inspirationen hämtades från Tipsextra där ett flertal engelska lag använde sången. Lite av klackens ”ledmotiv” och en av sångerna som sjungits kontinuerligt under alla år.
Sången börjar med att klackledaren skriker ”Oh when the saints” på vilket klacken svarar detsamma. Klackledaren fortsätter därefter med ”Go marching in” och klacken svarar. Efter det sjunger klacken resten av ramsan. Texten brukar upprepas två gånger.

Namn: Ole Ole Ola – alltid oavsett
Melodi: vet ej
Text:
Ole ole ole ole ole ole ola,
ole ole ole ole ole ole ola,
åååh, vi gör allt för vårat lag,
alltid oavsett – För evigt Djurgården.

En sång som startades 2007 och som fått fart på klacken både sångmässigt och rent visuellt då hela ståplatsen hoppar sjungandes upp och ned. Sången används av flera lag i Sydamerika bl.a. River Plate där supportrarna brukar vifta med halsdukar samtidigt som de sjunger. Italienska laget Ascoli Calcio 1898 sjunger så här:

Ole ole ole ole ole ole ola,
ole ole ole ole ole ole ola,
è (oooooo) forza picchio
alè,
la la
la la la la la la la la la la.

Namn: Parapapapapapapa Djurgården
Melodi: ”Rap das armas” – Junior e Leonardo
Text:
Gamla fina Djurgår’n – det är vårt lag,
tillsammans står vi upp och vinner alla slag,
vi kommer ifrån vänster och höger med,
och om ni står i mitten kör vi över er!

Parapapapapapapa Djur-går-den 4 ggr

En sång som introducerades 2009 och fick bra genomslag på bortapremiären mot Göteborg och då framförallt på JK-tåget ”Nya Gamla Guldpilen”. Sången brukar kompletteras med att alla pekar åt vänster, sen höger, sen rakt fram vilket gör sig bra även visuellt.

Namn: På Stadions borg i Stockholms Stad
Melodi: ”The Fields of Athenry” – Dropkick Murphys gjorde en version av sången
Text:
På Stadions borg i Stockholms Stad,
står vi – tillsammans – som en familj,
åh vi sjunger vår sång,
med sån stolthet varje gång,
för varandra, våra drömmar och vårt lag.

En sång som i liten skala började sjungas på bortamatcherna sedan 2009.

Namn: Saints are out tonight
Melodi: ”Someone gonnna die” – Blitz
Text:
Do you feel alright, Oi Oi Oi,
saints are out tonight, Oi Oi Oi,
do you feel alright, Oi Oi Oi,
someone’s gonna die tonight.

Sång som sjöngs en del på 80-talet och början på 90-talet. Kommer från punkgruppen Blitz låt ”Someone gonnna die” från 1981 som handlar om fotbollshuliganer.

Namn: Sjung för gamla Djurgår’n
Melodi: ”Sing a song for Liverpool” – Daniel Boone & Rod McQueen
Text:
Sjung för gamla Djurgår’n nu,
sjung av hjärtat sjung,
enda klubb i världen som är evigt lika ung,
sjung när vi har vinst på gång och sjung när det går snett,
så länge gamla Djurgår’n finns känns livet ändå lätt!

Sjung för gamla Djurgår’n nu,
sjung i ur och skur,
visa folk att blåa ränder dom går aldrig ur,
vem som vill kan sticka upp men vi är nummer ett,
så länge gamla Djurgår’n finns känns livet ändå lätt!

Djurgårdshymnen ”Sjung för gamla Djurgår’n”, kallas även SFGD. Låten gavs ut på skiva 1972 och sjöngs av Kisa Magnusson. Svensk text skrevs av urdjurgårdaren Åke Strömmer. Kuriosa är att bassisten i bandet, Sture Nordin, bodde i samma trappuppgång som bröderna Bengtsson, två av Blue Saints grundare. En nedkortad version av låten spelas före matchstart på alla Djurgårdens hemmamatcher i fotboll och hockey sedan 2002. Den svenska originaltexten innehåller en andra vers som är bortklippt i den version som spelas före matcher:

Sjung för gamla Djurgår’n nu,
tuffa killars klubb,
och tuffa tjejers också för hos oss finns rubb och stubb,
nån gång åker vi väl dit men vi slår ej reträtt,
så länge gamla Djurgår’n finns känns livet ändå lätt!

Sången är även den för detta vänsterpartiledaren och Djurgårdaren Lars Ohlys favoritsång. ”När hela Hovet står upp och sjunger Sjung för gamla Djurgår’n så är det väldigt starkt. Gåshud varje gång och dessutom är det en låt som är förknippad med mitt andra favoritlag Liverpool FC. ’Sing a song for Liverpool’ heter originalet och sjöngs varje match på Anfield innan ’You’ll never walk alone’ tog över kring 1964” berättar Lars. Sing a song for Liverpool sjöngs av Liverpools fotbollslag med text enligt nedan. Klicka här för att lyssna

Sing a song for Liverpool,
sing it from your hearts,
cheer us ever louder til the moment comes to part,
sing a song for Liverpool and help us when we play,
there’ll always be a Liverpool so sing a song our way!

March along to Liverpool,
come and see the game,
win or lose we really try to please you just the same,
march along to Liverpool see Anfield green and fair,
as long as there’s a Liverpool we’ll win and we’ll be there!

Sing a song for Liverpool,
come and hear the Kop,
and when they sing you’ll see just why we’re always on the top,
sing a song that makes us proud sing good and true and new,
be ever on our winner team you’ll sing for Liverpool!

Namn: Sjung nu högt
Melodi: ”Jantje Vennegoor of Hesselink” – Sång om en holländsk fotbollsspelare, tidigare i FC Twente
Text:
Sjung nu högt för Djurgår’n vårat lag,
sjung nu högt för Djurgår’n vårat lag,
Blåränderna,
Blåränderna,
sjung nu högt för Djurgår’n vårat lag.

Dök upp 2002 och sjöngs för första gången på premiärmatchen borta mot Malmö, både på puben och på läktaren. Inspirationen kommer från Twente och deras sång om ”Jantje Vennegoor of Hesselink”. Texten till ramsan har hörts i ett otal olika former, bland annat finns en version som handlar om Kennedy i Hammarby och hans hårproblem. ”Blåränderna” i sången byts ibland ut och i hockeyn sjungs det ”Mesta Mästarna” istället. I slutet av varje fotbollssäsong sjungs det ”Svenska Mästarna” istället.

Namn: Skjut som satan
Melodi: ingen
Text:
Heja Djurgår’n skjut som satan,
genom nätet ut på gatan,
Djurgår’n, Djurgår’n, Djurgår’n.

Ramsa som brukar höras från Sektion F.

Namn: Skål för Djurgår’n
Melodi: ”Deck the halls” – Traditionell jul-/nyårs-sång från Wales, 1600-tal
Text:
Skål för Djurgår’n,
skål för Djurgår’n,
skål för Djurgår’n ska det vá!
skååål för Djurgår’n ska det vá!

Klassisk pubsång!

Namn: Slå Djurgår’n slå
Melodi: ingen
Text:
Slå Djurgår’n slå.

Brukar sjungas när det blir gruff på plan mellan spelare. Vanligast på hockeymatcher.

Namn: Solen strålar
Melodi: ingen
Text:
Solen strålar, Djurgår’n målar.

Hördes ibland på Sektion F.

Namn: Stockholm Stadion våran borg
Melodi: ”Country roads” – John Denver
Text:
Här är vi, Djurgården,
å vi är tillbaks igen,
på Stockholms Stadion,
våran borg, är vårt hem,
Djurgården.

Ny text på ”Country Road” som sjöngs för första gången på Råsunda 2004 när DIF mötte Sundsvall. Sången tog sig på allvar först i matchen mot Kalmar samma år. Då sjöng vi ”… å vi ska tillbaks igen…” men numera är vi tillbaka på Stadion, så texten har ändrats något. Pappa till sången är Jesper A.

Namn: Stå upp om ni älskar DIF
Melodi: ”Go west” – Village People
Text:
Stå upp om ni älskar DIF,
stå upp om ni älskar DIF,
stå upp om ni älskar DIF,
stå upp om ni älskar DIF.

Sjungs för att få sittplats att ställa sig upp. Började användas kring tiden när Village People släppte singeln ”Go West” 1979. Sången fick en nytändning igen kring 1993 då Pet Shop Boys cover av samma låt slog igenom.

Namn: Ställ nu upp det blåa laget
Melodi: vet ej
Text:
Ställ nu upp med blåa laget,
till en match i fotboll än,
och de blå vill vinna slaget,
ty de äro Djurgårdsmän.

Och de blå de kunna sköta,
bollen likt en gammal vän,
och vad lag de än må möta,
spela de som Djurgårdsmän.

Skriven av Johan Af Klercker till medlemsbladet 1910. Sjungs med jämna mellanrum av delar av Sektion F.

Namn: Super Djurgår’n
Melodi: ”Sailing” – Rod Stewart
Text:
Vi é Djurgår’n,
vi é Djurgår’n,
super Djurgår’n i från stan.
Vi é Djurgår’n,
super Djurgår’n,
super Djurgår’n i från stan.

Sången började sjungas 1979. Många lag i England kör den här. Den kanske mest kända varianten sjungs av Millwalls supportrar:

”We are Millwall,
we are Millwall,
super Millwall,
from The Den.

We are Millwall,
super Millwall,
we are Millwall,
from The Den.

No one likes us,
no one likes us,
no one likes us,
we don´t care.

We are Millwall,
super Millwall,
we are Millwall,
from The Den.”

Namn: Vakna Djurgår’n
Melodi: vet ej
Text:
Vakna Djurgår’n! KLAPP KLAPP KLAPP

Brukade sjungas fram till Blue Saints årsmöte 1982 då spelarna meddelade att de verkligen uppskattade klackens stöd men inte gillade ramsan ”Vakna Djurgår’n!”…

Namn: Varje dag sjunger vi om Djurgår’n
Melodi: Vet ej
Text:
Å Djurgården, å Djurgården,
varje dag, hela dan, sjunger vi om Djurgården,
för Djurgården é laget, å Djurgården.

Sången startade på bussarna i slutet av 70-talet och sjöngs mycket innan Blue Saints bildades.

Namn: Vi é Djurgår’n
Melodi: ”The Wild Rover” – Traditionell folkvisa som Dropkick Murphys gjorde en version på
Text:
Vi é Djurgården,
Djurgårdens IF,
vi é tokiga som fan och fulla nu igen.

Engelska lag sjunger ofta varianter på denna sång. Bl.a. har Arsenals fans länge sjungit ”And it’s Arrrrrseeeenal KLAPP KLAPP KLAPP, Arsenal FC, We’re by far the greatest team the world has ever seen”

Namn: Vi é Djurgår’n och ni é packet
Melodi: Ingen
Text:
Vi é Djurgår’n, och ni é packet!

Populär ramsa på 90-talet.

Namn: Vi é Djurgår’n och Stadion é vårt hem
Melodi: ”Rule Britannia” – Thomas Arne, 1700-talet
Text:
Vi é Djurgår’n, och Stadion é vårt hem,
vi ska aldrig, aldrig, aldrig ner igen!

Alternativ text:

Vi é Djurgår’n, och Stadion é vårt hem,
och ingen djävel kommer hit och tar poäng!

Sången sjöngs frekvent på Stadions läktare när DIF varit nykomlingar i Allsvenskan, eller var på väg att åka ur, på nittiotalet. Ni som spelade FIFA-spelen i början av 2000-talet lär ha den inpräntad i skallen då den spelades upp i stort sett hela tiden under Djurgårdens matcher i spelet. Av förklarliga skäl glömdes sången bort lite under de framgångsrika åren 2001-2005 men när laget var på väg ur Allsvenskan 2009 fick den nytt liv. Efter 3-0-målet mot Assyriska i kvalet samma år ekade denna sång från Stadion ut över hela Stockholm.

Namn: Vi é Djurgården
Melodi: ”Que Sera Sera” – Doris Day
Text:
Vi é Djurgården,
vi spöade Aik,
vi spöade Hammarby,
vi é Djurgården.

Sjöngs mycket i början av 90-talet.

Namn: Vi é Djurgår’ns huliganer
Melodi: ”The Work Song” – Walt Disneys Askungen
Text:
Vi ska krossa, vi ska döda,
vi ska få dem att förblöda,
för de är fula bönder,
som vi ska slå sönder,
vi är Djurgårdshuliganer,
som hatar pelikaner,
nu är Djurgården i stan,
och vi ska veva hela dan.

Vi skall på dem kasta pilar,
och välta deras bilar,
dem skall sen få springa,
och till polisen ringa,
för nu är ju Djurgården i stan,
och vi ska supa hela dan,
ingenting kan stoppa oss,
vinna SM-guld förstås,

tjalalalalalalallaaa…

Sång som sjöngs på bussresor i början av 90-talet. Pappa till sången är Crille och Micke R.

Namn: Vi ger aldrig upp
Melodi: ”Go west” – Village People
Text:
Djurgår’n, vi ger aldrig upp,
Djurgår’n, vi ger aldrig upp,
Djurgår’n, vi ger aldrig upp,
Djurgår’n, vi ger aldrig upp.

Brukar användas när det går motigt för att gjuta mod i spelarna. Började sjungas i början av 80-talet och fick en nytändning igen kring 1993 då Pet Shop Boys cover av samma låt slog igenom.

Namn: Vi har kommit till er lilla by
Melodi: ”We’ll be coming down the road” – Tartan Army
Text:
Vi é Djurgår’n, vi é Djurgår’n, vi é Djurgår’n ifrån stan,
vi har kommit till er lilla lilla by för att mörda era barn.

Sjöngs en del på bussar och på bortamatcher runt 2009. Finns många varianter på sången bland annat ”vi har kommit till er lilla lilla by för att kapa era plan” och ”vi har kommit till er lilla lilla by för att fritzla era barn”.

Skotska supportrar har sjungit denna sedan länge:

We’ll be coming,
we’ll be coming,
we’ll be coming down the road,
when you hear the noise of the Tartan Army boys,
we’ll be coming down the road.G5KY65J

Namn: Vi hejar på Djurgår’n
Melodi: ”Turistens klagan” – Cornelis Vreeswijk
Text:
Vi hejar vi hejar på Djurgår’n,
vi hejar vi hejar på Djurgår’n,
vi hejar vi hejar på Djurgår’n,
vi hejar vi hejar på Djurgår’n.

Sång som vi är väldigt ensamma om. Lite av en favorit hos Sektion F. I Superettan, år 2000 mot Kalmar, så sjöngs den här sången konstant i 20 minuter vilket skapade ett enormt tryck och till slut lyckades Rehn göra ett mål, vilket kändes som att det var vi som sjöng in bollen i mål.

Namn: Vi håller blåa fanan högt
Melodi: ”Keep The Blue Flag Flying High” – Henry Turtle
Text:
Från Solna Stad till Södermalm,
Djurgår’n härskar överallt,
vi håller blåa fanan högt,
högt upp i skyn och överallt,
från Solna Stad till Södermalm,
Djurgår’n härskar överallt.

En sång som första gången hördes 2002 men har dock inte nått ut till den stora massan.
Chelseas fans har länge sjungit sin variant av sången. 1994 spelade Henry Turtle in Chelsea-singeln.

Namn: Vi håller på Djurgår’n
Melodi: ”By the rivers of Babylon” – Boney M gjorde en version av sången
Text:
Tjalaalaalaa,
tjalaalaalaa,
åååååhhh,
vi håller på Djurgården.

Sång som måste sjungas långsamt och brukar kompletteras med att man snurrar halsduken ovanför huvudet.

Namn: Vi höjer våra glas för John Jansson
Melodi: ”This old man” – Engelsk barnvisa
Text:
Hej och hå, kanna på,
släpp en bomb över Norra Stå,
vi höjer våra glas för John Jansson,
skål för Djurgår’n – Bäst i stan.

En sång som körts på pubsamlingar sedan 2007. Manchester United har sjungit denna sedan länge:

U – N – I – T – E – D,
United are the team for me,
with a Nick-Nack-Paddy-Whack,
give a dog a bone,
why don’t City fuck off home.

Namn: Vi ska festa hela natten lång
Melodi: ”Whistle-Stop” – Roger Miller (Känd från Walt Disneys Robin Hood från 1973)
Text:
Här är Djurgår’ns tunga grabbar,
nu är det match på gång igen,
och vi ska festa hela natten lång,
och sjunga denna sång.

Här är Djurgår’ns tunga grabbar,
nu är det match på gång igen,
och vi ska festa hela natten lång,
och sjunga denna sång.

Tja la la la la la laa laa,
tja la laa laa laa laa laaa,
tja la la la la la laa la laaa,
tja la la la la laa.

En sång som fick rejält fotfäste på pubarna runt Stadion innan premiären mot Häcken 2005. Själva texten sjungs två gånger för att sedan gå över en gång i ”Tja laa laa”.

Namn: Vi ska ta dom jävlarna
Melodi: ”Michael row the boat ashore” – Spirituell Afroamerikansk sång, 1800-tal.
Text:
Vi ska ta dom jävlarna Djurgår’ns IF.

Sång som började sjungas på 70-talet.

Namn: Vi ska upp i år
Melodi: ”Go west” – Village People
Text:
Djurgår’n – vi ska upp i år.

Sjöngs mycket när fotbollen pendlade mellan Allsvenskan och division ett och började användas kring tiden när Pet Shop Boys cover slog igenom 1993.

Namn: Vi ska vinna SM-guldet
Melodi: ”Oh my darling Clementine” – Amerikansk folkvisa, 1800-tal
Text:
Vi é Djurgår’n,
vi é Djurgår’n,
spöar Gnaget, Hammarby,
vi ska vinna SM-guldet,
vi e Sveriges bästa lag.

Sången dök upp på läktarna borta mot Helsingborg år 2002. Pappa till sången är Idis.

Namn: Vi älskar Djurgår’n – javisst
Melodi: ”There’s no one quite like Grandma” – St Winifred’s School Choir
Text:
Vi älskar Djurgår’n – javisst!
Vi älskar Djurgår’n – javisst!
Vi älskar Djurgår’n – javisst! – åh Djurgår’n älskar vi!

Sången har sjungits sedan mitten av 80-talet.

Namn: Vi är bäst i stan
Melodi: ”Go west” – Village People
Text:
Djurgår’n, vi är bäst i stan,
Djurgår’n, vi är bäst i stan,
Djurgår’n, vi är bäst i stan,
Djurgår’n, vi är bäst i stan.

Slog igenom på fotbollsläktare över hela världen nästan samtidigt i samband med Pet Shop Boys version av låten 1993.

Namn: Vi är från Stockholm
Melodi: ”You are my sunshine” – Bing Crosby gjorde en version av sången
Text:
Vi är från Stockholm,
från Stockholm Stadion,
vi går på fotboll och sjunger högt,
vi hatar Gnaget, vi hatar Bajen,
men Djurgår’ns IF älskar vi så högt.

Tja la la la…

Vår kanske mest kända sång. Varenda Djurgårdare, gammal som ung, kan den. När den dras igång på allvar mullrar det rejält. Sången sjungs två gånger om och går sedan över till ”Tja la la la”. Brukar följas av ett ”Djurgår’n – ”KLAPP KLAPP KLAPP”.

Namn: Vi är med er överallt
Melodi: ”Kumbaya mylord” – Joan Baez gjorde en version av sången
Text:
Vi är med er – överallt,
vi är med er – överallt,
vi är med er – överallt,
åhh åhh – Djurgår’n.

Sången sjöngs för första gången på läktaren borta mot Kalmar 2002. Långt innan Aik:s ”Vi är överallt”-kampanj. Sången sjungs främst på bortamatcher och är även starkt förknippad med den tragiska händelsen 2003, där två Djurgårdare dog i en bilolycka på väg hem från matchen mot Örebro. Matchen efter olyckan hördes denna sång högt och länge, främst från Sektion F där de omkomna hörde hemma.

Namn: Zoran Lukics/Åkebys Järnkaminer
Melodi: ingen
Text:
Zoran Lukics Järnkaminer – Åkebys Järnkaminer.

Alternativt:
Wikegårds Järnkaminer
Garpenlövs Järnkaminer
Zoran Lukics Järnkaminer
Sören Åkebys Järnkaminer
Jonevrets Järnkaminer
Stefan Rehns Järnkaminer
Etc. etc.

Började på hockeyn med att klacken sjöng om ”Lasse Falks Järnkaminer” och har hängt med sedans dess med ett otal olika tränare, både i fotboll och i hockey. Klacken delas upp i hälften, där ena halvan i detta fall sjunger ”Zoran Lukics Järnkaminer” och där den andra halvan sjunger ”Åkebys Järnkaminer”. Alternativt är att sittplats sjunger om ena tränaren och att klacken svarar med den andra. Sången satte sig ordentligt med Zoran Lukic/Sören Åkeby 1999.

Namn: Åh Djurgården
Melodi: ”Triumfmarschen” – Giuseppe Verdi
Text:
Åååh Djurgården, åh Djurgården, åååh Djuurgården,
heja Djurgården,
Djurgården, Djurgården, Djurgårdeeen.

Sång med fart i som verkligen eldar på spelarna. Brukar oftast dras igång efter mål eller efter någon farlig målchans.

Namn: Åh en sådan härlig dag
Melodi: ”Djurgår’n, de é bästa laget” – Kisa Magnusson
Text:
Åh, en sådan härlig dag, Djurgår’n vann, Djurgår’n vann,
åh, en sådan härlig dag, Djurgår’n vann, Djurgår’n vann,
Djurgår’n e det bästa laget, spöar Hammarby och Gnaget,
åh en sådan härlig DAAAAAG,
gamla fina Djurgår’n vann!

En klassiker som alltid avslutar en seger såväl på hemma som bortaplan. Sången är en egen komposition och exklusiv för DIF. Den gavs ut på skiva för första gången 1972 under namnet ”Djurgår’n, de é bästa laget”.

Namn: Ååh Djurgården
Melodi: ”Auld Lang Syne” – Robert Burns, 1700-tal. Guy Lombardo gjorde en version av sången
Text:
Ååh Djurgården, ååh Djurgården,
ååh Djurgården åååh åååh,
ååh Djurgården, ååh Djurgården,
ååh Djurgården åååh åååh.

Sång som startades i slutet av 80-talet.

 

Allmänna sånger
Sånger som inte är unika för DIF utan sjungs med samma, eller snarlik, text av andra lag.

Namn: Allsvenskan här kommer vi
Melodi: ingen
Text:
Allsvenskan här kommer vi.

Sjöngs efter besök i de lägre divisionerna. Senast 2000 när vi vann Superettan och åter var tillbaka i Allsvenskan.

Namn: Bäst när det regnar
Melodi: ”Guantanamera” – Joseíto Fernández
Text:
Bäst när det regnar,
ja vi é bäst när det regnar,
bäst när det regnar.

Sången kom till under nittiotalet när DIF spelade ett flertal hemmamatcher i rad med regn.

Namn: Ett lag i Sverige
Melodi: ”Guantanamera” – Joseíto Fernández
Text:
Ett lag i Sverige,
finns bara ett lag i Sverige,
ett lag i Sverige!

Texten kan vid derbyn bytas till ”Ett lag i Stockholm, finns bara ett lag i Stockholm, ett lag i Stockholm!”.

Namn: Fina grabbar allihopa
Melodi: ingen
Text:
Vi é fina grabbar allihopa!

Sjöngs mycket i början av 90-talet. Ofta när klacken hade gjort något och polisen/matcharrangören hotade att stoppa matchen alternativt att utrymma ståplatsen. Sången anammades av ”Djurgårdens Fina Grabbar” ca 1995 i samband med deras namnbyte från ”Järngänget”. Sången har blivit hårt förknippad med DFG och sjungs sedan dess endast inom dessa kretsar. Sången kommer från Tottenhams växelsång:

Harry Redknapp’s blue and white army,
clap, clap, clap, clap, clap, clap,
Harry Redknapp’s blue and white army,
clap, clap, clap, clap, clap, clap.

Namn: Ge mig ett aaaahhh
Melodi: ingen
Text:
Ge mig ett aaaahhh – AAAAH.

Brukade dras igång av Berömda B i slutet av 80-talet.

Namn: Hejsan sittplats
Melodi: ingen
Text:
Klacken: Hejsan sittplats är ni klara?
Sittplats: Jajamensan fattas bara!

Används ofta innan man vill få med sittplats på någon växelsång. Började sjungas när?

Namn: Kullerbytta
Melodi: ingen
Text:
Kullerbytta!
Kullerbytta!
Kullerbytta!

Användes flitigt på 90-talet efter att DIF hade vunnit. Spelarna gjorde (oftast) kullerbyttor varpå supportrarna jublade. När fotbollen blev klar för Allsvenskan 1994 hade man stor fest på Sturehof. Där fick supportrarna göra kullerbyttor för laget, istället för tvärt om.
Ursprunget till kullerbyttorna lär ha varit hockeymatchen DIF – Skellefteå Aik 1985 där vi vinner med hela 11-0 och någon spelare (Södergren?) får för sig att spela hem pucken till Ridderwall i mål medans de andra i laget körde hela fem synkroniserade kullerbyttor inför häpna motståndare. Det fick en del publicitet i media och ledde till att det under en tid efter den matchen ropades på kullerbytta så fort DIF ledde stort eller hade lekstuga.

Namn: Ni på sittplats är ni klara
Melodi: ingen
Text:
Ni på sittplats är ni klara?

Alternativ text:
Ni där borta är ni bögar?

Började användas under 80-talet för att få fart på långsidorna.

Namn: Sittplats ställ er upp
Melodi: ingen
Text:
Sittplats ställ er upp,
sittplats ställ er upp.

Brukar användas för att få igång sittplatspubliken. Började sjungas när?

Namn: SM-Guld
Melodi: ingen
Text:
Ässemmguuld, ässemmguuld, ässemmguuuuld, ässemmguuld, ässemmguuld, ässemmguuuuld, ässemmguuld, ässemmguuld, ässemmguuld, ässemmguuuuld, ÄSSEMMGULD!

Sjöngs mycket hockeysäsongerna 89-91 då vi tog tre guld på raken. Sjungs ibland med ironi när DIF är riktigt dåliga.

  

Sånger om DIF-spelare
Sånger om spelare som är aktiva idag eller som någon gång spelat i Djurgårdens IF.

Namn: Patrick Amoah
Melodi: ingen
Text:
Amoah, Amoah, Amoah.

Melodi: ”Can’t take my eyes off you” – Frankie Valli
Text:
Patrick Amoah – en riktig Stockholmsgrabb,
Patrick Amoah – en riktig Djurgårdsgrabb,
Patrick Amoah – ja han är en av oss.

Patrick Amoah, anfallare i DIF Fotboll 2004-2005, 2007. Patrick Amoah var uppväxt Djurgårdare och kom från egna juniorlagen, mycket sällsynt på den tiden. Agerade klackledare vid tillfälle när han var avstängd.

Namn: Bosse ”Super-Bo” Andersson
Melodi: ”Skip to my Lou” – Amerikansk barnsång
Text :
Bo Bo, Super-Bo,
Bo Bo, Super-Bo,
Bo Bo, Super-Bo,
Super-Bosse Andersson.

Ja det gör han, ja det gör han, ja det gör han. Bosse dricker Norrlands.

Bo Andersson, legendarisk målspottare i DIF Fotboll 1994-1997. Klubbdirektör i DIF 1999-2008 och numera Sportchef.

Namn: Ibrahim Ba
Melodi: ”Barbara Ann” – The Beach Boys
Text:
Ba ba ba Ibrahim Ba.

Ibrahim Ba, anfallare i DIF Fotboll under 2005.

Namn: Yannick Bapupa
Melodi: ingen
Text:
Bapupa, Bapupa, Bapupa.

Yannick Ngabu Bapupa, mittfältare i DIF Fotboll 2002-2004.

Tommy ”Baloo” Berggren
Melodi: ingen
Text:
Baloo, vi är här nu!

Brukade skanderas på 70/80-talet, några minuter in i bortamatcher, av DSC:s gamla ordförande, Sven Öberg. Det var som ett meddelande till lagets stora anfallsstjärna, Tommy Berggren, att det var ok att börja göra mål, varpå Djurgårdarna på läktaren applåderade.

Namn: Bosse Berglund
Melodi: ”Guantanamera” – Joseíto Fernández
Text:
En Bosse Berglund,
finns bara en Bosse Berglund,
en Bosse Berglund.

Alternativt:
En Anders Almgren, finns bara en Anders Almgren, en Anders Almgren…
En Due-Boje, finns bara en Due-Boje…
En Challe Berglund…
etc. etc.

Bo Berglund, forward i DIF Hockey 1977-1983. En sång som sjungits till ett stort antal Djurgårdsspelare genom åren.

Namn: Arto ”Ärtan” Blomsten
Melodi: ingen
Text:
Ena halvan: Arto Blomsten skjut för att döda,
Andra halvan: Arto Blomsten skjut för att döda.

Arto Blomsten, skjutglad back i DIF Hockey 1983-1993. Växelsång där halva klacken sjunger åt gången.

Namn: Stefan Bärlin
Melodi: vet ej
Text:
Stefan Bärlin,
ladda och skjut,
mitt i magen på Torben Grut!
Oj, stolpe ut!

Stefan Bärlin, anfallare i DIF Fotboll 2000-2002. Sången var vanligast på Sektion F och pappa till den är Hertan.

Namn: Kebba Ceesay
Melodi: ”Sabokoaja kadokade” – Afrikansk barnvisa
Text:
Alla kan klappa,
kan klappa med,
och hylla vår Kebba – Kebba Ceesay.

Alla kan hoppa,
kan hoppa med,
och hylla vår Kebba – Kebba Ceesay.

Alla kan sjunga,
kan sjunga med,
och hylla vår Kebba – Kebba Ceesay.

Alla kan spåra,
kan spåra ur,
och hylla Kebba – våran lemur!

Melodi: ”The Adams Family” – Vic Mizzy
Text:
Han spelar ju i Djurgår’n,
Han spelar ju som back,
Å Kebba é den bästa,
spelaren vi haft,
Kebba Ceesay KLAPP KLAPP,
Kebba Ceesay, Kebba Ceesay, Kebba Ceesay.

Kebba Ceesay, back i DIF Fotboll sedan 2007.

Namn: Prince Ikpe Ekong
Melodi: ”Fågeldansen” – Curt Haagers
Text:
Na na na na na na na,
na na na na na na na,
na na na na Prince Prince Prince Prince.

Prince Ikpe Ekong, mittfältare i DIF Fotboll 2008-2011. Pappa till sången är Putte S.

Namn: Thomas Eriksson
Melodi: vet ej.
Text:
De é så rädda för dig,
Thomas Thomas.

 Melodi: ”Bro bro breja” – Danslek från 1600-talet.
Text:
Thomas Thomas Eriksson, Eriksson Eriksson,
Thomas Thomas Eriksson, Eriksson, Eriksson.

Thomas Eriksson, stenhård back i DIF Hockey mellan 1976 och 1994 (några år i NHL däremellan) som man inte bråkade med.

Namn: Kjelle Frisk
Melodi: ingen
Text:
Kjelle Frisk é aldrig sjuk!

Kjell Frisk, målvakt i DIF Fotboll 1990-1994.

Namn: Pierre Gallo
Melodi: ”We are the Park Lane” – Spurs
Text:
Galliano, Galliano, ole ole ole!

Pierre Gallo, mittfältare i DIF Fotboll 1998-2000.

Tottenhams fans har sjungit denna sedan länge där ”Park Lane” och ”Shelf Side” är två läktare på arenan som sjunger växelvis mot varandra:

We are the Park Lane,
we are the Park Lane,
we are the Park Lane Tottenham!

We are the Shelf Side,
we are the Shelf Side,
we are the Shelf side Tottenham!

Båda läktarna: Yiddo, Yiddo Yiddo!

Namn: Steve Galloway
Melodi: ”Hooray Hooray It’s a holi-holiday” – Boney M
Text:
Galloway, Galloway, Steevie Galloway,
när han träffar bollen så blir det mål Steevie Galloway.

Melodi: ”Hit the road Jack” – Percy Mayfield
Text:
Hit the goal Steve, för vi vill se mera mål, mera mål, mera mål, mera mål.

Melodi: ”Stars and stripes forever” – Amerikansk marschsång
Text:
Galloway, Galloway, Gallowaayy

Steve Galloway, anfallare i DIF Fotboll 1988-1989.

Namn: Andreas Isaksson
Melodi: ”Gud som haver barnen kär” – Gammal bön från 1700-talet
Text:
Vart jag mig i världen vänder ser jag bara Isaks händer.

Andreas Isaksson, målvakt i DIF Fotboll 2001-2004.

Namn: Adde Johansson
Melodi: ”Hooray Hooray It’s a holi-holiday” – Boney M
Text:
Johansson, Johansson,
å Adde Johansson,
när han träffar bollen så blir det mål,
Adde Johansson.

Andreas Johansson, mittfältare i DIF Fotboll 2000-2004. Håkan Södergrens gamla sång som Adde fick ”ärva”.

Namn: Anders Kallur
Melodi: ”Vittring” – Magnus Uggla
Text:
Allting Kallur vill kan han göra, aaaaah, aaaah, a-a-aaaah.

Forward i DIF Hockey 1978/1979 och tillika poängkung samma säsong. I Farsta nöttes det länge på en fortsättning till sången men man fick aldrig till det.

Namn: Kenneth ”Killer” Kennholt
Melodi: ingen
Text:
Ena halvan: Kenneth Kennholt skjuter för att döda,
Andra halvan: Kenneth Kennholt skjuter för att döda.

Växelsång där halva klacken sjunger åt gången. Kenneth Kennholt, hårdskjutande back i DIF Hockey 1988-1993, 1997/1998. Sköt som en häst sparkar, men träffade inte alltid målet…

Namn: Toni Kuivasto
Melodi: ingen
Text:
Yksi Kaksi Kuivasto,
Yksi Kaksi Kuivasto.

Toni Kuivasto, finsk backjätte som spelade i DIF Fotboll 2003-2009

Namn: René Makondele
Melodi: ”We are a happy family” – Ramones
Text:
Oh ah, oh ah eh,
Makondele René.

Melodi: ”Camptown Races” – Stephen Foster, 1800-tal
Text:
Vem gjorde mål på Partizan, Makon-dele,
vem gjorde mål på Partizan, Makondele René. Makondele René, Makondele René, han gjorde mål på Partizan, Makondele René.

René Muzola Makondele, anfallare i DIF Fotboll 2002-2004.

Namn: Daniel Nannskog
Melodi: ”Hooray Hooray It’s a holi-holiday” – Boney M
Text:
Nanneskog,
Nanneskog,
Danne Nanneskog,
när han träffar bollen så blir det mål,
Danne Nanneskog.

Daniel Nannskog anfallare i DIF Fotboll 1997-1998. Observera att efternamnet sjöngs fel för att få bättre flyt.
Södergrens sång som sjungits till ett stort antal Djurgårdsspelare genom åren.

Alternativt:
Martinez, Martinez, Danne Martinez, när han träffar bollen så blir det mål, Danne Martinez.

Namn: Leffe Nilsson
Melodi: vet ej
Text:
Åh Leffe Leffe,
Leffe, Leffe, Leffe, Leffe Nilsson.

Alternativt:
Åh Jimmie Jimmie,
Jimmie, Jimmie, Jimmie, Jimmie Ölvestad.

Åh Bosse Bosse,
Bosse, Bosse, Bosse, Bosse Berglund.

Åh Steve Steve,
Steve Steve Steve Steve Galloway!

En sång som sjungits till ett flertal Djurgårdsspelare genom åren.

Leif Nilsson försvarare/mittfältare i DIF Fotboll 1984-1992. Sången kommer från England där bl.a. den gamla Leedsspelaren Gary Speed har fått en egen version:

Oh Gary Gary,
Gary Gary Gary Gary Gary Speed.

Namn: Thor-André Olsen
Melodi: ”He´s got the Whole World in his hands” – Amerikansk religiös låt
Text:
Vi har världens bäst målvakt,
vi har världens bästa målvakt,
vi har världens bästa målvakt – och Thor-André Olsen är hans namn,
och Thor-André Olsen är hans namn.

Thor-André Olsen, norsk målvakt i DIF Fotboll 1994-1997.

Namn: Johan Oremo
Melodi: ”Voulez Vous” – Abba
Text:
Oremo – aha, aha, aha,
han gör alla våra mål!

Johan Oremo kom till DIF 2008 som en utpräglad målskytt men målen uteblev p.g.a. skador. Sången startades på Sektion F efter att Oremo gjort sitt första mål hemma mot Trelleborg 110412.

Namn: Magnus Pehrsson
Melodi: ”Yellow Submarine” – Beatles
Text:
Magnus Pehrsson é nummer ett,
Magnus Pehrsson é nummer två,
o.s.v.

Alternativt:
Leffe Nilsson é nummer ett,
Leffe Nilsson é nummer två,
o.s.v.

Magnus Pehrsson, mittfältare i DIF Fotboll 1994-1996, 1999-2001. Sportchef i DIF Fotboll sedan 2011. På Mattias Jonssons och Pa Dembo Tourays sista match 2011 sjöng hela Stadion ”Mattias Jonsson é nummer ett…” o.s.v. och ”Pa Dembo é nummer ett…” ända upp till 100. Sången har sjungits till ett flertal Djurgårdare genom åren.

Namn: Stefan Perlström
Melodi: ingen
Text:
Skjut Perlan skjut.

Alternativ text:
Slå Perlan slå.

Drogs oftast igång av Spångis eller Böna från Rude Kids som stod i ena hörnet och gapade.

Namn: Niclas Rasck
Melodi: ”Räven raskar över isen” – Gammal Svensk folkvisa
Text:
Han é raskare än räven,
ja han é raskare än räven,
å Niklas Rasck, å Niklas Rasck,
ja han e raskare än räven.

Niclas Rasck, försvarare/mittfältare i DIF Fotboll 1999-2006.

Namn: Stefan Rehn
Melodi: ”Superstar” – Jesus Christ Superstar
Text:
Stefan Rehn, Super Star,
tjalala laa lala laa lala.

Text:
Vi vill ha Stefan kvar,
vi vill ha Stefan kvar!

Stefan Rehn, en av de största hjältarna i klubbens historia. Spelade i DIF Fotboll 1984-1989, 2000-2002. Tränare i DIF 2003-2006.

Namn: Rolf Ridderwall
Melodi: ”He’s got the whole world in his hands” – Amerikansk religiös låt
Text:
Vi har världens bästa målvakt,
vi har världens bästa målvakt,
vi har världens bästa målvakt – och Roffe Riddarn är hans namn,
och Roffe Riddarn är hans namn.

Roffe Ridderwall, målvakt i DIF Hockey 1981-1990.

Namn: Rami Shaaban
Melodi: ”Vamos A La Playa” – Righeira
Text:
Långa sköna Rami åh åh åh åh åh åååh

Rami Shaaban, målvakt i DIF Fotboll 2000-2002.

Namn: Ted Sheringham
Melodi: ”Son of my father” – Chicory Tip
Text:
Oh, Teddy, Teddy,
Teddy, Teddy, Teddy, Teddy Sheringham…

Teddy Sheringham, forward i DIF Fotboll 1985. Utlånad från engelska Millwall FC.

Namn: Arne Skotte
Melodi: Gammal svensk barnramsa
Text:
Vi har kommit över bron,
för att se på vår kanon,
Skotte, Skotte, Skotte!

Alternativ text:
Vi har kommit över bron,
för att se på vår kanon,
Bosse, Bosse, Bosse! (Bosse Berglund)

Arne Skotte, vänsterytter i DIF Fotboll 1972-1974. Sången hittades på av de yngre Djurgårdssupportrarna från Farsta som höll till på Fondläktaren 73/74. En sång som sjungits till ett stort antal Djurgårdsspelare genom åren. Originalsången kommer från 50-talet i stil med ”sassa brassa mandelmassa” och ”Heja Sverige friskt humör, skjortan hänger utanför”.

Namn: Orvar Stambert
Melodi: ”Seier’n er vår” – Norge
Text:
Orvar Stambert,
Orvar Stambert,
Orvar Orvar, Orvar Stambert.

Back i DIF Hockey 1983-1992.

Namn: Mats Sundin
Melodi: vet ej
Text:
Han kallar sig Mats Sundin,
han heter faktiskt så,
och han kan snurra med hela Aik,
och kan snurra med Bajen om han vill,
när Mats Sundin sätter fart då står andra still.

Mats Sundin, forward i DIF hockey 1987/1988, 1989/1990, 1994/1995. Sjöngs 1994/1995 och pappa till sången är Magnus G.

Namn: Zoran Stojcevski
Melodi: ”You are my sunshine” – Bing Crosby gjorde en version av sången
Text:
Han heter Zoran, men kallas Zorro,
han blir så lycklig, när han gör mål,
han spelar mittfält, i Djurgår’ns IF och vi hyllar Zorro med en skål,
lalalalalalalalalalala lalalalalalalalal,
lalalalalalalalalalalal lalalalalalalalal,
och vi hyllar Zorro med en skål!

Zoran Stojcevski, populär mittfältare i DIF Fotboll 1995-1999, alltid glad och tog sig tid för fansen.

Namn: Håkan ”Kungen” Södergren
Melodi: ”Hooray Hooray It’s a holi-holiday” – Boney M
Text:
Södergren, Södergren,
Håkan Södergren,
när han träffar pucken så blir det mål,
Håkan Södergren.

Håkan Södergren, en av de största hjältarna i klubbens historia. Spelade i DIF Hockey 1977-1991. Sjungs fortfarande, speciellt på sektion F och brukar dras igång på hockeyn i 22:a minuten. Kultramsa som funkar överallt och närsomhelst.

Namn: Dembo Touray
Melodi: ingen
Text:
Hey hey Dembo Touray!

Pa Dembo Touray, reslig målvakt i DIF Fotboll 2000-2011.

Namn: Johan Wallinder
Melodi: ingen
Text:
Inga hinder vi har Wallinder.

Johan Wallinder, anfallare i DIF Fotboll 2001-2002.

Namn: Mats Waltin
Melodi: ”Superstar” – Jesus Christ Superstar
Text:
Mats Waltin, suuuper star, chalallalalallalalala

Text:
Lugn och fin – Mats Waltin!

Mats Waltin, gudabenådad back i DIF Hockey 1978-1984. Sången kom till ca 1979 och sjöngs väldigt mycket.

Namn: Jens Öhling
Melodi: ingen
Text:
Jensa Öhling KLAPP KLAPP KLAPP,
Jensa Öhling KLAPP KLAPP KLAPP.

Alternativt:
Mats Sundin KLAPP KLAPP KLAPP.
Challe Berglund KLAPP KLAPP KLAPP.
Etc. etc.

Jens Öhling forward i DIF Hockey 1979-1997. En sång som sjungits till ett stort antal Djurgårdsspelare genom åren.

  

Sånger om andra lag
Sånger om motståndarlag och merparten handlar såklart om färgkombinationerna svart/gult och grön/vitt.

Namn: 9-1 Djurgår’n mötte Bajen
Melodi: ”One man went to Mow” – Amerikansk barnvisa
Text:
1-0 trilla in, Djurgår’n mötte Bajen,
1-0 trilla in – Hey – Djurgår’n mötte Bajen,

2-0 trilla in, Djurgår’n mötte Bajen,
1-0, 2-0 trilla in – Hey – Djurgår’n mötte Bajen,

3-0 trilla in, Djurgår’n, mötte Bajen,
1-0, 2-0, 3-0 trilla in – Hey – Djurgår’n mötte Bajen,

4-0 trilla in – Djurgår’n mötte Bajen,
1-0, 2-0, 3-0, 4-0 trilla in – Hey – Djurgår’n mötte Bajen,

5-0 trilla in – Djurgår’n mötte Bajen,
1-0, 2-0, 3-0, 4-0, 5-0 trilla in – Hey – Djurgår’n mötte Bajen,

6-0 trilla in – Djurgår’n mötte Bajen,
1-0, 2-0, 3-0, 4-0, 5-0, 6-0 trilla in – Hey – Djurgår’n mötte Bajen,

7-0 trilla in – Djurgår’n mötte Bajen,
1-0, 2-0, 3-0, 4-0, 5-0, 6-0, 7-0 trilla in – Hey – Djurgår’n mötte Bajen,

8-0 trilla in – Djurgår’n mötte Bajen,
1-0, 2-0, 3-0, 4-0, 5-0, 6-0, 7-0, 8-0 trilla in – Hey – Djurgår’n mötte Bajen,

8-1 trilla in – Djurgår’n mötte Bajen,
1-0, 2-0, 3-0, 4-0, 5-0, 6-0, 7-0, 8-0, 8-1 trilla in – Hey – Djurgår’n mötte Bajen,

(Alla reser sig)

9-1 trilla in – Djurgår’n mötte Bajen,
1-0, 2-0, 3-0, 4-0, 5-0, 6-0, 7-0, 8-0, 8-1, 9-1 trilla in – Hey – Djurgår’n mötte Bajen.

(Går över till…)
…9-1, 9-1, 9-1, 9-1, 9-1, 9-1 !

En variant på Hunden Leif-sången som förevigar det klassiska derbyt 14 augusti 1990 då DIF krossade Bajen med 9-1. Sången används mest vid pubsamlingar.

Namn: Aik – ett äckligt gäng
Melodi: ”Gruvvisan” – Snövit
Text:
Hej hå hej hå, vi hatar Aik,
ett äckligt gäng med noll poäng, hej hå, hej hå.

Sången kommer från Walt Disneys klassiker från 1937 ”Snövit och de sju dvärgarna”.

Namn: Aik-slum
Melodi: ”In your Liverpool home” – av vem?
Text:
Ni letar i soptunnan efter er mat,
och tycker att den är delikat,
i er Aik-slum, ja de e Aik, Aik, Aik-slum.

Sång från 70-talet som sjöngs om alla motståndare och inleddes alltid med ”iiiii…” och sedan t.ex. ”Karlstad slum”. Sången är en direkt översättning av ”In your Liverpool slums” som flera lag i England sjunger:

In your Liverpool slums,
you look in the dustbin for something to eat,
you find a dead rat and you think it’s a treat,
in your Liverpool slums.

In your Liverpool slums,
you shit on the carpet, you piss in the bath,
you finger your grandma, and think it’s a laugh,
in your Liverpool slums.

In your Liverpool slums,
you speak in an accent exceedingly rare,
you wear a pink tracksuit and have curly hair,
in your Liverpool slums.

In your Liverpool slums,
your mum’s on the game and your dad’s in the nick,
you can’t get a job ’cos you’re too fucking thick,
in your Liverpool slums…

Namn: Aik är ingenting
Melodi: vet ej
Text:
Aik är ingenting,
ding ding ding di ding ding ding

Sång från 90-talet.

Namn: Always look on the bright side of life
Melodi: ”Always look on the bright side of life” – Monty Python
Text:
Always look on the bright side of life,
eeooh eooh eooh eeooh,
always look on the bright side of life,
eeooh eooh eooh eeooh.

Monty Pythons klassiker används över hela fotbollsvärlden. Brukar tas fram när vi förnedrat vår motståndare, alternativt sjungs den till Djurgår’n i slutet av matchen när vi förlorar men ändå gjort en hedersvärd insats. Ett minnesvärt sångögonblick är när vi sjöng den i Dublin i slutet av matchen mot Shamrock. DIF-segern var redan klar, då applåderade Shamrock-klacken uppskattande.

Namn: Annan del av köping
Melodi: ”Guantanamera” – Joseíto Fernández
Text:
Annan del av Köping,
det är en annan del av Köping,
annan del av Köping!

Sången kom till efter Kanal 5:s succéprogram 2007.

Namn: Argentina
Melodi: ingen
Text:
Argentina, Argentina, Argentina.

Populär bland punkgäng och fotbollssupportrar i slutet av 70-talet när man tyckte att polisen gick hårt fram. Användes även en del i början av 90-talet.

Namn: Bajen fanns
Melodi: ingen
Text:
Bajen fanns men finns inte längre.

Texten ändrades med åren till ”Bajen Fans finns inte längre”.

Namn: Bajen saft och Thailändska pojkar
Melodi: ingen
Text:
Bajen saft och Thailändska pojkar.

En variant på Bajens egna ”Bajen bärs och rakade brudar”

Namn: Bajensvin
Melodi: ingen
Text 1:
Bajensvin, hasch och kokain.

En kort och träffsäker sammanfattning av de grönvita.

Namn: Bye bye Bajen
Melodi: ”Auld Lang Syne” – Robert Burns, 1700-tal. Guy Lombardo gjorde en version av sången
Text:
Bye bye Bajen,
bye bye Bajen,
bye bye Bajen bye bye.

Brukar främst användas efter vinster mot Hammarby då Bajen på sedvanlig manér börjat sladda i tabellen.

Namn: Djurgår’ns IF hade hundra tusen man
Melodi: ”John Brown’s Body” – Amerikansk marschsång, 1800-tal
Text:
Djurgår’ns IF hade hundra tusen man,
Djurgår’ns IF hade hundra tusen man,
Djurgår’ns IF hade hundra tusen man,
när man tågade långsamt fram på södermalm.

När dom mötte några hundra Bajensvin,
när dom mötte några hundra Bajensvin,
när dom mötte några hundra Bajensvin,
och tog fram sin automatkarbin.

Sen så sköt dom alla fula Bajensvin,
sen så sköt dom alla fula Bajensvin,
sen så sköt dom alla fula Bajensvin,
som var höga på kokain och heroin.

Sjöngs en del på pubsamlingar under 90-talet.

Namn: Efter matchen ska ni dö
Melodi: ”Deck the halls” – Traditionell jul-/nyårs-sång från Wales, 1600-tal
Text:
Efter matchen ska ni dö,
efter matchen,
efter matchen,
efter matchen ska ni dö!

Förvarning till motståndarsupportrarna om vad som väntar efter matchen.

Namn: En ko, en svan, en Gnagarpyroman
Melodi: ingen
Text:
En ko,
en svan,
en Gnagarpyroman.

Sången kom till 1992 efter att några från Black Army bränt ned ett församlingshem på väg till en match i Cupvinnarcupen i Danmark. Radiosportens Åke Strömmer gav sin syn på saken ”Man måste vara ytterst gravt förståndshandikappad om man inte förstår att man inte ska tända eld på ett församlingshem…”

Namn: En liten go gubbe
Melodi: ”Sjörövarfabbe” – Astrid Lindgren
Text:
En liten go gubbe från Göteborg,
står och rensar fisk på baksidans torg.

I fotboll han håller på Änglarna,
i hockey han håller på Frölunda.

Hans morsa heter Glenn och hans brorsa med,
men hans farsa är Gaisare.

Oj oj oj oj…

Ganska träffande sång om Göteborgare från 2004. Pappa till sången är Tommie A.

Namn: En råtta svart och gul
Melodi: ingen
Text:
En råtta svart och gul,
fy fan vá han é ful,
fy fan vad jag hatar Aik,
fy fan va han é ful.

En sång som började sjungas i slutet av 80-talet.

Namn: GGGAAASSS
Melodi: ingen
Text:
G-G-G A-A-A S-S-S.

Gais supportrar har länge sjungit ”G-G-G A-A-A I-I-I S-S-S” och några Djurgårdare tyckte att ramsan var lite väl lång. Originalet på DIF-läktarna var dock ”G-G-G A-A-A I-I-I S-S-S HATA GAIS!” under 80-talet.

Namn: Gnagarsvin
Melodi: ”Deck the halls” – Traditionell jul-/nyårs-sång från Wales, 1600-tal
Text:
Gnagarsvin, Gnagarsvin, hör ni att vi vinner guld.
Hör ni att vi vinner guld, Gnagarsvin, Gnagarsvin, hör ni att vi vinner guld!

En sång som sjöngs så mycket under hockeyfinalen mot Leksand 1989 att det dånande i TV:n.

Alternativ text:
Gnagarsvin, Gnagarsvin, hör ni att vi är tillbax!

Sjöngs när DIF åter var uppe i Allsvenskan.

Namn: Gnaget åker ur
Melodi: ”Just over in the Gloryland” – Religiös amerikansk sång. (Mer känd som ”Ingen klocka ringer mer” av Börje Ring)
Text:
Gnaaaget åker ur i år,
Gnaaget åker ur i år,
Gnaget åker ur i år, hej hej hej.

Sjungs när det går mindre bra för Solnaklubben.

Namn: God jul horungar
Melodi: ”Skip to my Lou” – Amerikansk barnsång
Text:
God jul horungar,
god jul horungar,
god jul horungar,
horungar från Solna!

Sjöngs första gången på hockeyderbyt den 22 dec 2010.

Namn: Hammarby har aldrig vunnit
Melodi: ingen
Text:
Hammarby har aldrig vunnit KLAPP KLAPP KLAPP, KLAPP KLAPP, KLAPP KLAPP KLAPP.

Allt annat är del av Bajenmyten. Brukar inledas med ”Hammarby kan inte vinna”.

Namn: Hammarby kan inte vinna
Melodi: ingen
Text:
Hammarby kan inte vinna, KLAPP KLAPP KLAPP, KLAPP KLAPP, KLAPP KLAPP KLAPP.

Så är det bara. Brukar gå över till ”Hammarby har aldrig vunnit”.

Namn: Hata Gais
Melodi: ”Carnaval de Paris” – Dario G
Text:
Hata Gais, hata Gais, hata Gais

Kan dyka upp vid de mest oväntade och omotiverade tillfällen. Hänger med sedan kvalet -85 mot Gais.

Namn: Hata Göteborg
Melodi: ingen
Text:
Hata, hata, hata Göteborg KLAPP.

En sång tillägnad den lilla staden på västkusten.

Namn: Hem och runka renarna
Melodi: ingen
Text:
Hem och runka renarna!

Sjöngs mot lag från Norrland i slutet av sjuttiotalet.

Namn: Horungar – Gnaget
Melodi: ingen
Text:
Horungar, horungar,
horungar, horungar,
horungar, horungar, Gnaget – hugg dom!

Detta mästerverk togs fram av Matte Lindmark under en blöt kväll då JK:s dåvarande hemsidegäng var i England i början av 2000-talet. En gaffel användes för att illustrera själva huggandet inför förvånade Engelsmän på puben.

Namn: Här var det friska tag
Melodi: vet inte
Text:
Här var det friska tag,
här var det hårda tag,
här var det Ai-poof.

Efter ett hockeyderby 92/93 hade Aik:arna samling vid ”bögringen”. Två Djurgårdare blir jagade av en stor grupp Aik:are i tunneln vid Centralen. Aik:arna sjunger ”Här var det hårda tag, här var det Ai…” och runt hörnet kommer då resten av Djurgårdarna och smäller in i Aik:arna. ”Poof!”. Har inte sjungits av Aik-klacken sedan dess…

Namn: Jag kängade en Gnagare
Melodi: ”The Silly Song”- Snövit och de sju dvärgarna (på svenska ”Jag fångade en räv”)
Text:
Jag kängade en Gnagare så Gnagar’n börja blöda,
men jag är inte glad för det för Gnaget ska man döda,
cha la-la-la-la-la – la la la la la.

Sången kom till tidigt 2000-tal och Martin L är pappa till större delen av texten.

Namn: Inget guld för Aik
Melodi: ”Burning ring of fire” – Johnny Cash
Text:
Inget guld för Aik – du du du du du
för det tackar vi Arnefjord – du du du du du
han gjorde ett jävligt snyggt självmål – du du du du du du
nu är det tyst på norra stå – du du du du du

Sjungs efter att Arnefjord gjort ett självmål som gjorde att Aik inte tog guld 2006.

Namn: Juve vaffanculo
Melodi: ingen
Text:
Juve, Juve, vaffanculo!

Sjöngs under Champions League-kvalet mot Juventus FC 2004.

Namn: Karl XII
Melodi: ”John Brown’s Body” – Amerikansk marschsång, 1800-tal (Mer känd som Glory Glory Man United)
Text:
Karl den tolfte hade hundra tusen man,
Karl den tolfte hade hundra tusen man,
Karl den tolfte hade hundra tusen man,
och han var hjälte i vårt land, sieg h***

En tveksam sång som faktiskt kördes en del under slutet av 80-talet och början av 90, den tid då Djurgårdsklacken var i klar minoritet. Man ville hävda sig och vara extremast på alla sätt. Samhället såg lite annorlunda ut då och det heilades friskt åt alla håll som ett ”dra åt helvete”. Likadant hos Black Army. På årsmötet 1990-1991 tog ordförande Abbe upp heilandet. ”Finns väl ingen som är nazist på riktigt?”. En kille reser sig upp. ”Ok, förutom Nasse**** dårå? Bra, då lägger vi ned heilandet från och med idag”. Det blev också början till slutet för heilandet och liknande ramsor.

Namn: Kom och hata om ni törs
Melodi: ”Deck the halls” – Traditionell jul-/nyårs-sång från Wales, 1600-tal
Text:
Kom och hata om ni törs,
kom och hata,
kom och hata,
kom och hata om ni törs.

Sjöngs mycket på 80 och 90-talet.

Namn: Kom och klipp oss
Melodi: ”Deck the halls” – Traditionell jul-/nyårs-sång från Wales, 1600-tal
Text:
Kom och klipp oss om ni törs,
kom och klipp oss,
kom och klipp oss,
kom och klipp oss om ni törs.

Sjöngs under mötet DIF – Syrianska 2011. Anspelar på att många syrianer gillar hår och jobbar som frisörer. Sjungs med glimten i ögat.

Namn: Mörda VSK
Melodi: ”Centerfold” – The J. Geils Band
Text:
Mörda Västerås tjallalalala.

Det var infekterat mellan DIF-fans och supportrar till Västerås SK 1982 sedan VSK:arna hade tagit sig vissa friheter på Stadion. De försökte bland annat tända eld på läktaren. Ett starkt VSK-hat byggdes upp där bl.a. denna ramsa var vanlig.

Namn: Ner & Upp
Melodi: ”Grisen gal i granens topp” – Astrid Lindgren
Text:
Ner och upp,
upp och ner,
Bajen ser vi aldrig mer.

Hammarby har en historia av att åka jojo i seriesystemen likt DIF.

Namn: Ni é många
Melodi: vet ej
Text:
Ni é många,
ni é snälla,
ni é homosexuella,
Hammarby!

Användes en del under slutet av 80-talet. Djurgårdsklacken var inte mer homofoba än andra, det var mer tidsandan.

Namn: Ni é skit
Melodi: ”Go west” – Village People
Text:
Ni é skit och det vet ni om!

Ramsa kan användas mot alla motstånd. Började användas kring tiden när Pet Shop Boys cover slog igenom 1993.

Namn: Ni kan börja springa
Melodi: ingen
Text:
Ni kan börja springa!

Förvarning till motståndarsupportrarna om vad som väntar efter matchen. Hockeyramsa från början, när Aik:arna skulle springa mot Skärmarbrink T-banestation och Djurgårdsklacken oftast blev hänvisade till Isstadion (Station Globen idag).

Namn: Ni som é från Göteborg
Melodi: ”Just over in the Gloryland” – Religiös amerikansk sång. (Mer känd som ”Ingen klocka ringer mer” av Börje Ring)
Text:
Ni som é från Göteborg,
åker alltid hem med sorg,
ni som är från Göteborg, hej hej hej.

En sång tillägnad den lilla staden på västkusten.

Namn: På Skansen finns chimpanser
Melodi: vet ej
Text:
På Skansen finns chimpanser – med långa bamburör,
som jagar små råttor och steker dom i smör,
och har dom inget smör – så steker dom i flott,
och har dom inget flott så käkar vi dom rått!

Cha-la-la-la-la la…

Apor käkar såklart råttor och självklart har vi en sång om det. Brukar sjungas på puben.
Har vid enstaka tillfällen även använt ”Perre Bäckman” och ”Leffe Holmgren” (dåvarande Aik-tränare) istället för ”små råttor”.

Namn: Ska ni gå hem nu?
Melodi: ingen
Text:
Ska ni gå hem nu? KLAPP KLAPP KLAPP KLAPP KLAPP

Brukar sjungas när Djurgår’n förnedrat motståndarlaget och dess supportrar börjar lämna arenan med svansen mellan benen.

Namn: Skitiga Bajen
Melodi: ”Dirty old town” – The Pogues gjorde en version av sången
Text:
Druckit sprit i många herrans år,
varit full som en stor kastrull,
ännu en gång hörs vår fyllesång,
skitiga Bajen,
skitiga Bajen.

Sjöngs mycket under The Pogues storhetstid i mitten av 80-talet och fram till början av 90-talet.

Namn: Skratta utan tänder
Melodi: ingen
Text:
Skratta utan tänder, ja ni kan skratta utan tänder.

Förvarning till motståndarsupportrarna om vad som väntar efter matchen. Har ibland ändrats till ”Sjunga utan tänder”.

Namne: Skåne till Danmark
Melodi: ingen
Text:
Skåne till Danmark,
vi skänker Skåne till Danmark,
Skåne till Danmark.

Sången brukar användas mot lag från Södra Sverige.

Namn: Slöddertälje
Melodi: ingen
Text:
Slöddertälje KLAPP KLAPP KLAPP!

Sång om Södertälje Sportklubb.

Namn: Solna Centrum står i lågor
Melodi: ”Deck the halls” – Traditionell jul-/nyårs-sång från Wales, 1600-tal
Text:
Solna Centrum står i lågor,
hoppas hela skiten brinner ned.

Sången användes mycket under åren då Aik var ett nummer större samtidigt som DIF var tvingade att spela sina hemmamatcher i Solna kommun.

Alternativ text:
Söderstadion står i lågor,
hoppas hela skiten brinner ned.

Sången användes en del vid besöken på Söderstadion.

Namn: Solnatattare
Melodi: ingen
Text:
Solnatattare!
solnatattare!
solnatattare!

Tillägnad alla tveksamma personer som bor i Solna och håller på gul/svart.

Namn: Spela hockey bonnjävlar
Melodi: ingen
Text:
Spela hockey bonnjävlar!

Brukar användas när motståndarna spelar fult eller bara allmänt kasst. Har även använts på fotboll ”Spela fotboll bonnjävlar!”.

Namn: Springer efter matchen
Melodi: ”Guantanamera” – Joseíto Fernández
Text:
Springer efter matchen,
ni bara springer efter matchen,
springer efter matchen.

Förvarning till motståndarsupportrarna om vad som väntar efter matchen. Populär sång på 80/90-talet.

Namn: Springar runt i Solna Centrum
Melodi: ”She’ll Be Coming round the Mountain” – Amerikansk folkvisa, 1800-tal
Text:
Springer runt i Solna Centrum med min balle utanför,
springer runt i Solna Centrum med min balle utanför,
sjunger jag har stake, jag har stake, jag har stake inte ni – Gnagarsvin!

Sången började sjungas i början av 2000 och pappa till sången är Tommie A. En översättning från ”I’ve got foreskin”-ramsan som Arsenal sjunger mot ärkerivalen Tottenham där många är omskurna judar:

We’ll be running round Tottenham with our willies hanging out!
We’ll be running round Tottenham with our willies hanging out!
We’ll be running round Tottenham, running round Tottenham, running round Tottenham with our willies hanging out!

Singing I’ve got a foreskin, haven’t you?!
Singing I’ve got a foreskin, haven’t you?!
Singing I’ve got a foreskin, I’ve got a foreskin, I’ve got a foreskin, haven’t you?!

Namn: Stolpe in, stolpe ut, Bajens tur har tagit slut
Melodi: ”Grisen gal i granens topp” – Astrid Lindgren
Text:
Stolpe in, stolpe ut,
Bajens tur har tagit slut!

Sjöngs säsongerna efter Bajens guld 2001 när det åter gick utför för Bajen igen.

Namn: Svartare än pucken
Melodi: ingen
Text:
Svartare än pucken,
ja ni är svartare än pucken.

Användes flitigt på derbyn mot Aik under 90-talet och på alla hockeymatcher mot Södertälje SK.

Namn: Säg är det konstigt att man hatar Göteborg
Melodi: ”I’m Gonna Be a Country Girl Again” – Buffy Sainte-Marie (Mer känd som Är det konstigt att man längtar bort nån gång av Lena Andersson)
Text:
Säg är det konstigt att man hatar Göteborg,
är man Järnkamin eller fin grabb – spelar inte någon roll,
är man trött på Bohusbönder – och vill hem till neon och betong,
säg är det konstigt att man hatar Göteborg.

En sång tillägnad den lilla staden på västkusten. Sången har sitt ursprung på Sektion F och pappa till den är Spiltaligan.

Namn: Sämre än Bajen
Melodi: ”Guantanamera” – Joseíto Fernández
Text:
Sämre än Bajen,
ja ni é sämre än Bajen,
sämre än Baaajen.

Sjungs när en motståndare eller dess supportrar varit riktigt usla och kan med fördel användas mot Bajen.

Namn: Telge förort till Beirut
Melodi: ingen
Text:
Telge är en förort till Beirut KLAPP KLAPP KLAPP KLAPP KLAPP KLAPP KLAPP.

Alternativ text:
Tälje skins é rakade turkar.
Södertälje förort till Beirut.

Båda användes flitigt på 80/90-talet för att hetsa mot SSK-publiken. Texten ändrades senare till ”Södertälje förort till Beirut”.

Namn: Tjockhult
Melodi: ”Tjockholt” – Dag Vag
Text:
Ohlalalala, ohlalalala Tjockhult!

Låt från Dag Vags album Scenbuddism från 1979. Låten handlar om att vara från Stan och sjöngs främst under bortamatcher.

Namn: Tokiga bönder
Melodi: ”Guantanamera” – Joseíto Fernández
Text:
Tokiga bönder,
ja bara tokiga bönder, toookiga bööönder,
ja bara tokiga bönder.

Brukade sjungas mot lag som Leksand, Brynäs, Malmö etc. på 80/90-talet.

Namn: Va för jävla pack är Gnaget Aik
Melodi: ”John Brown’s Body” – Amerikansk marschsång, 1800-tal (Mer känd som Glory Glory Man United)
Text:
Vad för jävla pack är Gnaget Aik,
vad för jävla pack är Bajen Hammarby,
vad för jävla pack är Blåvitt Göteborg,
dom kan dra åt helvete – jävla pack!

för…

Vi é Djurgår’n ifrån Stockholm,
vi é Djurgår’n ifrån Stockholm,
vi é Djurgår’n ifrån Stockholm,
åh vi é Sveriges bästa lag – Djurgår’n!

Sång som används under några år på pubar och resor.

Namn: Va för jävla pack é ni
Melodi: ”Deck the halls” – Traditionell jul-/nyårs-sång från Wales, 1600-tal
Text:
Va för jävla pack é ni,
va för jävla,
va för jävla,
va för jävla pack é ni?

Alternativ text:
Vad é ni för,
vad é ni för,
vad é ni för jävla pack?

Brukar sjungas om motståndarsupportrar/klackar, både mot de från landsbygden och mot de från Stockholm med omnejd.

Namn: Vad tycker vi om Gnaget
Melodi: ingen
Text:
Vad tycker vi om Gnaget? – ILLA,
hur illa? – JÄVLIGT ILLA!

Vad tycker vi om Djurgår’n? – BRA,
hur bra? – JÄVLIGT BRA!
Djurgår’n KLAPP KLAPP KLAPP,
Djurgår’n KLAPP KLAPP KLAPP.

Började sjungas 78/79 och drogs igång an Nypan, Gudis och bröderna Bengtsson. Kuriosa: Gnagarna har en egen variant och sjunger ”skitbra” och ”skitilla”…

Namn: Vadå?
Melodi: ingen
Text:
Vadå, vadå, vadå vadå vadå vadååå?

Brukade användas på 80/90-talet då motståndarklacken hade sagt något tveksamt eller ohörbart. När Aik:arna sjöng samma ramsa brukade Djurgårdsklacken svara ”Hurså? hurså?”

Namn: Var é riddarna
Melodi: ”Skip to my Lou” – Amerikansk barnsång
Var é riddarna,
var é riddarna,
var é riddarna, riddarna från Solna!

Riddarkopplingen kom till efter att Aik under ett derby 2008 tog in en beriden riddare på plan som gick under namnet ”Riddare Svarthjärta”. Senare har även ”Riddare Guldhjärta” gjort entré. Stor humor av Solnagänget.

Namn: Var é Änglarna
Melodi: ”Skip to my Lou” – Amerikansk barnsång
Text:
Var é Änglarna,
var é Änglarna,
Änglarna från Götet.

En sång tillägnad supportrarna till laget från den lilla staden på västkusten.

Namn: Varför sjunger inte ni
Melodi: ”Deck the halls” – Traditionell jul-/nyårs-sång från Wales, 1600-tal
Text:
Varför sjunger inte ni,
varför sjunger,
varför sjunger,
varför sjunger inte ni?

Började sjungas kring 78/79 och sången brukar användas när motståndarfansen står tysta och ser på när DIF kör över dem på plan och/eller på läktaren.

Namn: Vet din mamma var du é
Melodi: ”Deck the halls” – Traditionell jul-/nyårs-sång från Wales, 1600-tal
Text:
Vet din mamma var du é,
vet din mamma,
vet din mamma,
vet din mamma var du é?

Brukar sjungas när motståndarklacken gör ett ynkligt intryck.

Namn: Vi é inte Aik
Melodi: ”Alouette” – Fransk/Canadensisk barnvisa, 1800-tal
Text:
Vi är inte Aik,
vi är Djurgår’n, vi är mycket bättre,
vi är Djurgår’n, inte Aik,
Gnagarsvin… Solnapack… Råttas… Bomberjacka… Tygmärke… Korta jeans… Rullad mössa… Fula brudar… Puckelrygg… etc etc

Klackledaren sjunger först och klacken svarar likadant. ”Solnapack – SOLNAPACK”
Sången snappades upp på en Chelsea-pub i London i början av 2000-talet och fick ny text av Tommie A.

Namn: Vi hatar Aik
Melodi: ”Marlbrough s’en va-t-en guerre” – Fransk folksång, 1700-tal
Text:
Vi hatar Aik,
vi hatar Aik,
för vi är Djurgårdens IF,
för vi är Djurgårdens IF,
för vi är Djurgårdens IF – Vi hatar Aik!

Började sjungas runt 1980. En kort sång som sammanfattar de känslor som de flesta Djurgårdare har från födseln.

Namn: Vi hatar Gnaget – javisst
Melodi: ”There’s No One Quite Like Grandma” – St Winifred’s School Choir
Text:
Vi hatar Gnaget – javisst!
Vi hatar Gnaget – javisst!
Vi hatar Gnaget – javisst!- åh Gnaget hatar vi!

Sången har sjungits sedan mitten av 80-talet.

Namn: Vi ses vid Gullmarsplan
Melodi: ingen
Text:
Vi ses vid Gullmarsplan!

Gullmarsplan, en station från Hovet/Globen, kom tidigt att bli en samlingsplats efter matcher för de som ville göra upp.

Namn: Vi var dom bästa
Melodi: ingen
Text:
Vi var dom bästa, vad var det vi sa!

Började sjungas kring 198 och brukar användas när Djurgår’n är nära att vinna, eller har vunnit, över något skitgäng typ Aik.

Namn: Vifta på svansen
Melodi: ingen
Text:
Vifta på svansen råttdjävlar!

Skulle vara något sorts hån mot att Aik:arna är råttor/skadedjur. När BA lanserade en arg råtta som symbol så föll den grejen något.

Namn: Vilka é ni
Melodi: ingen
Text:
Vilka é ni?
Vilka é ni?
Vilka knullade jävlar é ni?!

Ett försök till översättning av den engelska ramsan ”who are ya?” signerad ”Berömda B”.

Namn: We had Gnaget on the run
Melodi: ”Seasons In The Sun” – Terry Jacks
Text:
We had joy, we had fun – we had Gnaget on the run!

Terry Jacks hade en stor hit med låten 1974 och alla kände till melodin. DIF:s version brukade sällan sjungas på läktaren men väl på gatan under tidigt 80-tal. Det var lika vanligt med ”Bajen on the run”.

Sånger om andra personer
Sånger om spelare från andra lag eller andra icke DIF.

Namn: Mats Alba
Melodi: ingen
Text:
Matte Alba har ingen näsa KLAPPP KLAPP KLAPPKLAPP KLAPP KLAPP KLAPP KLAPP KLAPP.

Alternativ text:
Matte Alba har ingen näsa tjallalalla lalallalala

Melodi: ”Deck the halls” – Traditionell jul-/nyårs-sång från Wales, 1600-tal

Matte Alba, hockeyspelare i Aik 1980-1987. Sången kom till efter Södergrens kapning av Aik:arens näsa under SM-finalen 1984. Brukade även användas mot Aik:s hockeytränare vid tidpunkten ”Pelle Mårts har ingen haka!”. Åter populär kring 2005.

Namn: Samir Bakaou
Melodi: ingen
Text:
Samir Bakoo hör hemma på Zoo!

Text:
Mera ris, mera smörj, Samir Bakaou till Johannesburg!

Tuff mittfältare i Gais som vann skytteligan och utsågs till ”Årets Makrill”. Spelade de klassiska kvalmatcherna mot DIF 1985 och Djurgårdspubliken försökte få honom ur spel med sången. En alternativ text ”Samir Bakoo hör hemma på O” sjöngs av Sektion F under DIF-Gais 2010 då man tyckte att Samir fick oförtjänt mycket skit, t.o.m. 25 år efter Gais-kvalet, främst från en annan sektion på Stadion.

Namn: Kennedy Bakircioglü
Melodi: ”Jantje Vennegoor of Hesselink” – Sång om en holländsk fotbollsspelare, tidigare i FC Twente
Text:
Ingen permanent för Kennedy,
ingen permanent för Kennedy,
han är tjugo år,
han har inget hår,
ingen permanent för Kennedy.

Kennedy Bakircioglü, tunnhårig mittfältare i Hammarby.

Namn: Carola
Melodi: ”Min soldat” – Ulla Billquist
Text:
Hennes pattar är för stora,
hennes fi**a är för trång,
hennes armar e för långa,
hennes sång e för lång,
men det gör det samma för hon e vår idol,
vår Carola Häggqvist.
Carola KLAPP KLAPP KLAPP,
Carola KLAPP KLAPP KLAPP.

Blev poppis då DIF vann SM-guld i hockey 1983 samtidigt som en 17-årig Carola vann Melodifestivalen med låten ”Främling”. På bussen hem från Heerenveen och matchen mot Feenstra Flyers samma år hade man en flagga ”Feenstra – DIF 2-15 – Vem faan é Carola”

Namn: Sven ”Dala” Dahlqvist
Melodi: vet ej
Text:
Rädda våra liv,
rädda våra barn,
bort med Dala från fotbollsplan,
fy fy fy för Dalasvineri!

Sven Anders Peter Dahlkvist, spelade i Aik 1974-1987. Lyckades bli en av de mest hatade spelarna genom alla tider under sin tid i Solnaklubben.

Namn: Domarjävel
Melodi: ingen
Text:
Domarjävel KLAPP KLAPP KLAPP,
domarjävel KLAPP KLAPP KLAPP.

Brukar användas när publiken tycker att domaren tydligt dömer mot Djurgår’n.

Namn: Domaren dömer som han vill
Melodi: ingen
Text:
Domar’n dömer som han vill,
men i huvet står det still,
Djurgår’n Djurgår’n Djurgår’n!

Sjöngs på åttiotalet då domaren dömde fel.

Namn: Domaren é svart och vit
Melodi: ingen
Text:
Domaren é svart och vit,
liknar mest en fågelskit.

Sjöngs på åttiotalet då domaren dömde fel.

Namn: Domarn visa pattarna
Melodi: ingen
Text:
Domarn visa pattarna, du dömer som en kärring.

Brukar användas när publiken tycker att domaren dömer tveksamt och mot Djurgår’n.

Namn: Gerdén
Melodi: vet ej
Text:
Inga armar, inga ben – Gerdén – Gerdén

Sjöngs framförallt under finalerna mot Färjestad 2000/2001. Mikael Gerdén var Färjestads målvakt och psykades ordentligt av Djurgårdsklacken så att han släppte in det mesta. Gerdén var en Stockholmskille och blev senare målvaktstränare i självaste DIF.

Namn: Alexander Gerndt
Melodi: vet inte
Text:
Han slår sin fru,
inför sina barn,
bort med Alex från fotbollsplan!

Alexander Gerndt har spelat för bl.a. Helsingborg och var under en period anklagad för hustrumisshandel och senare även dömd för kvinnomisshandel. Sången sjöngs även om Malmös Joseph Elanga 2005.

Namn: Martin Hansson är en…
Melodi: ingen
Text:
Martin Hansson é en h*ra!

Text:
Martin Hansson é en Touma!

Text:
Martin Hansson é från Mora!

Impopulär domare bland Djurgårdare efter ett flertal incidenter. Djurgårdspubliken fick böter efter att ha sjungit första versionen under 2011. I nästkommande match som Hansson dömde, DIF-Syrianska, ändrades texten till mittersta versionen som anspelar på Sherbel Touma som lämnade DIF för ärkefienden Aik och blev kallad hora. Version tre kom till strax efter.

Namn: Gunnar Leidborg
Melodi: ”Räven raskar över isen” – Svensk folkvisa
Text:
Djurgår’n raskar över isen,
Djurgår’n raskar över isen,
så gör vi mål så gör vi mål i lilla Leidans kasse.

Text:
Tjocka feta Leidan åh åh åh åh ååh

Gunnar Leidborg, Gnagarmålvakt 1971-1987.

Namn: Håkan Loob
Melodi: ”Loppan” – Owe Thörnqvist
Text:
Vart tog den lilla lilla Looben vägen,
ingen som vet, ingen som vet.

Melodi: ”Marlbrough s’en va-t-en guerre” – Fransk folksång 1700-tal (Mer känd som ”For he’s a jolly good fellow”)
Text:
Vem fan é Håkan Loob,
vem fan é Håkan Loob,
för vi har aldrig hört namnet, för vi har aldrig hört namnet,
vem fan é Håkan Loob?

Text:
Håkan Loob é homosexuell KLAPP,
homosexuell KLAPP,
homosexuell KLAPP.

Melodi: ”Herrarna i hagen” – Hootenanny Singers
Text:
Håkan och Peter är kära i varandra, ja ja, kära i varandra, ja dom é kära i varandra.

Håkan Loob, forward i Färjestads BK 1979-1983. Färjestad och Djurgår’n har ställt mot varandra vid ett flertal tillfällen och ofta med FBK:s gamla stjärna ”Looben” i fokus. Under SM-finalerna 1983 la Djurgårdsklacken mycket energi och röstresurser på att få Looben ur balans. En del av ramsorna som sjöngs var långt ifrån rumsrena men taktiken lyckades. Looben blev helt ur balans och DIF kunde plocka hem SM-guld nummer elva.
Peter var Håkans Loobs lagkompis och tillika tvillingbrorsa. När Håkan var avklarad sjöng klacken ”Nu tar vi brorsan!”.

Namn: Krister Nordin
Melodi: ingen
Text:
Krister Nordin, jävla svin.

Krister Nordin, mittfältare i DIF Fotboll 1987-1991 och gick sedan till värsta fienden Aik och blev en av de största svikarna i historien.

Namn: Låt han dö
Melodi: ”Carnaval de Paris” – Dario G
Text:
Låt han dö,
låt han dö,
låt han dö.

Sjung/ropas ibland då en motståndarspelare gjort sig illa och i vissa fall förtjänat det.

Namn: Stefan Selakovic
Melodi: ingen
Text:
Skatte-smitare, skatte-smitare!

Text:
Dags att deklarera,
ja det är dags att deklarera,
dags att deklareeera.

Text:
Duuu ska in i fängelse!

Stefan Selakovic, har bl.a. spelat i IFK Göteborg 2005-2011. Var en huvudperson i IFK Göteborgs skatteskandal 2005.

Namn: Skjut en snut
Melodi: ingen
Text:
1, 2, 3, 4, 5, 6, skjut en snut, lev och njut,
skjut fler, njut mer.

Populär sång i slutet av 70-talet bland punkgäng. Användes fram till mitten på 90-talet när polisen styrde och ställde.

Namn: Snuten é huligan
Melodi: ”I am an Astronaut” – Ricki Wilde 1972
Text:
Snuten é huligan,
snuten é huligan,
våldtar sin morsa,
knu**ar sina barn,
snuten é huligan.

Brukade användas då poliser gick hårt åt supportrar före eller efter match.

Namn: Sopor
Melodi: ingen
Text:
Sopor, sopor, sopor!

Brukade skanderas när motståndarna äntrade planen/rinken på 70-talet.

Namn: Mats Ulander
Melodi: ingen
Text:
Mats Ulander – discojävel – challalalala

Text:
Mats Ulander – kokain,
Mats Ulander – kokain.

Mats Ulander spelade i Aik 1974-1984. Han var flitigt i skvallerpressen då han tyckte om att hänga på Stockholms discoklubbar och rykten gick om användande av kokain, vilket Djurgårdsklacken gärna påminde om när tillfälle gavs.

Namn: Vad gör du med batongen
Melodi: ”She’ll be coming round the mountain” – Amerikansk folkvisa, 1800-tal
Text:
Säg vad gör du med batongen kärringsnut, in och ut,
säg vad gör du med batongen kärringsnut, in och ut,
är den för att stoppa mensen, har din man tappat potensen,
säg vad gör du med batongen kärringsnut, in och ut.

Brukade användas då poliser av det kvinnliga könet gick hårt åt supportrar före eller efter match.